Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juščenko spreman na kompromis

Kijev -- Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko mogao bi da suspenduje svoj dekret o raspuštanju parlamenta.

"Predsednik ne isključuje mogućnost suspenzije dekreta" kako bi političke snage imale vremena da se pripreme za parlamentarne izbore koji su, za sada, predviđeni za 27. maj, izjavio je na konferenciji za novinare sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Vitalij Gajduk.

Juščenko, koji važi za prozapadno orijentisanog političara, raspustio je 2. aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlament uz obrazloženje da parlamentarna većina krši Ustav. Tada je naveo da je njegova dužnost i pravo da takvo ponašanje spreči i zakazao nove izbore za 27. maj.

Njegov politički protivnik, premijer Viktor Janukovič, koji se smatra proruski orijentisanim političarem, usprotivio se raspisivanju novih izbora i smatra da je predsednik Juščenko postupio nelegalno.

Ustavni sud odložio je za 17. april izjašnjavanje o predsednikovom dekretu.

Više hiljada pristalica Juščenka prošetalo je danas centralnim ulicama Kijeva do zgrade Ustavnog suda, uzvikujući "Pošteni sud! Pošteni izbori!".

Istovremeno, više od 50.000 pristalica premijera Janukoviča okupilo se tokom popodneva na centralnom trgu u Kijevu. Janukovič izjavio je da, ukoliko budu održani prevremeni parlamentarni izbori, treba istovoremeno da budu održani i predsednički.

U međuvremenu, Ustavni sud će u utorak doneti odluku o ustavnosti predsednikovog ukaza o raspuštanju vlade i parlamenta, u kom većinu ima premijer Viktor Janukovič.

Juščenko otkazao susret s Dejvisom

Ukrajinski predsednik otkazao susret s generalnim sekretarom SE "zbog razvoja situacije u Ukrajini u poslednja 24 sata".

U saopštenju Saveta Evrope navodi se da će Viktor Juščenko najverovatnije poslati svog ministra inostranih poslova Arsenija Jacenijuka koji bi tokom poslepodneva razgovarao s Terijem Dejvisom o političkoj situaciji u Ukrajini.

Poseta ukrajinskog predsednika otkazana je zbog napete političke klime u Kijevu, gde su pristalice proruske koalicije pojačale proteste zbog odluke o raspuštanju ukrajinskog parlamenta. Na jučerašnjim protestima okupilo se više hiljada demonstranata u Kijevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.