Izvor: Blic, 24.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Julija protiv dva Viktora

Julija protiv dva Viktora

Tri dana uoči prvih parlamentarnih izbora od rušenja komunizma u Ukrajini boginja revolucije i bivša premijerka Julija Timošenko pozvala je na ponovno ujedinjenje saveznika iz narandžaste revolucije, kako bi se sprečio dolazak pristalica bivšeg režima na vlast.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da najveću podršku pred izbore u nedelju ima Viktor Janukovič, lider Stranke regiona, koji je bio glavni protivkandidat Viktoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Juščenku na predsedničkim izborima kada je pre dve godine u narandžastoj revoluciji srušen komunistički režim. Janukoviča, miljenika Moskve, podržava 30 odsto birača, uglavnom u istočnim delovima zemlje, gde Rusija još ima snažan uticaj. Na drugoj strani stranka Naša Ukrajina predsednika Juščenka ima podršku 22 odsto birača, dok Blok Julija Timošenko podržava oko 15 odsto Ukrajinaca.

Gubitak podrške u javnosti zbog izneverenih obećanja iz narandžaste revolucije trebalo bi da natera Juščenka i Julije da obnove savezništvo.

'Zahvaljujući našim greškama i razlikama, Janukovič se ponovo uzdigao. Ako njegova stranka pobedi i on bude formirao vladu, Ukrajina će krenuti pogrešnim putem, a to može da spreči samo konsolidacija svih snaga iz narandžaste revolucije. Samo tako će zemlja krenuti u reforme i približavanju Evropi', rekla je Timošenkova.

Međutim, ponovno udruživanje snaga sa Julijom, koju je prošle godine smenio sa mesta premijera, izgleda da nije prioritet za Juščenka. Mediji spekulišu da bi on mogao i da udruži snage sa bivšim protivnikom Janukovičem kako bi ostao na funkciji predsednika do isteka mandata (još tri i po godine). Tome u prilog ide način na koji je vodio kampanju. On je napadao bivšu premijerku tvrdeći da je ona dovela do toga da ekonomski rast sa 12 padne na dva odsto, da je odgovorna za poskupljenja osnovnih životnih namirnice (mesa i šećera) i da je kriva za debakl privatizacije i tako preplašila strane investitore. Kada su ga novinari pitali da navede makar jedan dobar potez Julije dok je bila premijer, Juščenko je nemušto odgovorio:

'Pokušavam da konsolidujem emocije i sredim misli.' Još je napomenuo da će o koaliciji razmišljati tek posle izbora.

Juščenko je istakao i da bi mogao da raspusti novoizabrani parlament ukoliko u zakonskom roku od 60 dana ne bude formirana vlada.

Viktor Janukovič u međuvremenu obećava krupne promene kada bude došao na vlast:

'Prvo što moramo da uradimo jeste da ispravimo greške svojih prethodnika. Ekonomija je pred kolapsom zbog nestručnosti ljudi koji vode ovu zemlju', rekao je Janukovič navodeći da će mu prioritet biti obnavljanje trgovinskih veza sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. I dok se glavni politički rivali trude da pridobiju što više birača uoči izbora, obični građani su sve više zasićeni politikom. Ukupno 45 partija je istaklo svoje liste za 450 poslanika u parlamentu. U poplavi novih političkih partija izvesno je samo da nijedna neće osvojiti većinu da sama formira vladu. Izbore će obezbeđivati 76.000 policajaca. A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.