Julija, Julija...

Izvor: B92, 25.Jan.2021, 08:19

"Julija, Julija..."

Moskva -- Julija Navaljna, supruga ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, u središtu je pažnje javnosti još od njegovog trovanja u avgustu.

A sada je doživela da i nju uhapse, kao što su njenog supruga nebrojeno puta, piše "Blic" i podseća da su se Navaljnijevi u nedelju vratili iz Nemačke, gde se Aleksej oporavljao posle pokušaja trovanja nervnim agensom iz grupe “novičok”.

Kada je Navaljni uhapšen prilikom pasoške kontrole na Aerodromu “Šeremetjevo”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Julija ga je zagrlila, poljubila, a zatim izašla iz zgrade, obrativši se okupljenima.

"Aleksej se ne boji. Ni ja se ne bojim i apelujem na sve vas da se ne bojite", poručila je ljudima koji su skandirali "Julija!"

Zbog njegovog hapšenja u Rusiji su održani masovni protesti na kojima je privedeno više od 3.500 demonstranata, među kojima je bila i Julija Navaljna.

Ona je u međuvremenu puštena na slobodu, rečeno je iz Navaljnove Fondacije za borbu protiv korupcije.

Dok se Navaljni suočava sa sve većim pritiscima vlasti, njena popularnost raste. U avgustu, dok je Aleksej ležao u komi u Omsku nakon što se onesvestio na letu iz Sibira za Moskvu, izdejstvovala je da ga medicinskim avionom transportuju u Nemačku. Dok se borio za život, redovno je obaveštavala novinare o njegovom zdravstvenom stanju, skrivajući osećanja iz naočara za sunce i smirenog nastupa.

Posle toga bi ponovo otrčala u bolnicu da juri lekare, koje su Navaljnijevi saveznici optužili da pod pritiskom ruskih obaveštajnih službi skrivaju da je otrovan, piše "Moskva tajms".

Možda najhrabriji njen potez bilo je direktno obraćanje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koga Navaljni optužuje da je naredio da ga otruju, kada je zatražila dozvolu da odvede muža u Nemačku.

Nezavisni ruski list "Nova gazeta" opisao je Juliju kao "jednu od nespornih junaka godine" za 2020.

"Navaljni je imao sreće. Pritom ne mislimo na to da je preživeo novičok, već na Juliju", pisala je "Nova gazeta".

Politikolog Konstantin Kalačev ističe da se Julijina uloga promenila. "Bila je supruga političara, a sada je i sama postala političar", rekao je za AFP.

"Ima Harizmu i šarm, kreativna je i hrabra osoba i, u slučaju potrebe, lako bi mogla da ga zameni", dodao je on.

Baunov kaže da je nekim ljudima "simpatičnija nego Navaljni", jer im je dosadilo da deset godina gledaju istu osobu na čelu opozicije. "Treba da se čuju glasovi novih ljudi. Julija je savršena opcija", kaže Baunov.

Vlast u Rusiji strepi od scenarija sličnog beloruskom, gde je nova politička figura Svetlana Tihanovska postala simbol dugotajnih protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka nakon što joj je suprug opozicionar završio u zatvoru.

List u vlasništvu Konstantina Malofejeva, milijardera bliskog Kremlju, u subotu je zapretio da će objaviti intimnu komunikaciju između Navaljnog i drugih žena ukoliko Julija Navaljna ne obeća da neće "postati ruska Tihanovska".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.