Izvor: B92, 31.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej "Solidarnosti"

Gdanjsk -- Pre 25 godina osnovan poljski sindikat "Solidarnost". On je odigrao veliku ulogu u rušenju real-socijalizma u istočnoj i srednjoj Evropi.

Radnici brodogradilišta Lenjin u Gdanjsku su 31. avgusta 1980, na čelu sa Lehom Valensom, ostvarili cilj. Štrajkački pokret "Solidarnost" je priznat kao nezavisan sindikat. Tome su prethodili višenedeljni štrajk i demonstracije, koji su sredinom avgusta prerasli u generalni štrajk širom zemlje.

U čast 25 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postojanja poljskih sindikata Solidarnost, u Gdanjsku se okupilo pola Evrope, 29 šefova država i vlada, među kojima je i predsednik Srbije Boris Tadić. Učesnici konferencije posvećenje borbi za slobodu u komunističkoj Evropi zahvalili su se i Srbiji na inspiraciji za drugi talas demokratskih promena i revolucija u istočnoj Evropi.

Na centralnoj proslavi, kojoj je prisustvovalo 800 uglednih zvanica i oko 3.500 gostiju potpisan je zajednički apel UN da 31. avgust, dan kada je 1980. godine formiran Sindikat Solidarnost, proglasi za Međunarodni dan solidarnosti i slobode. Prvi lider poljskih sindikata Solidarnost i kasniji predsednik Poljske Leh Valesa apelovao je na zemlje Evropske unije da prestanu sa podelama i da daju šansu solidarnosti i zajedničkom životu naroda u saradnji, a ne uz podele.

Predsednik Gruzije Mihail Šakašvili govoreći na konferenciji "Od Solidarnosti do slobode" zahvalio se Srbiji na inspiraciji za drugi talas demokratskih promena i revolucija u istočnoevropskom bloku. "Ta sloboda ne bi mogla da počne bez vas Poljaka, ali od Srbije smo učili kako da povežemo ljude u ogromni lanac, kako da pokrenemo traktore, mase... Srbija je za nas predstavljala ogromnu inspiraciju", rekao je Sakašvili.

Govoreći u Gdanjsku predsednik Boris Tadić rekao je da je Srbija zakoračila u evropsku budućnost, kakvu vidi kada pogleda današnju Poljsku i ne boji se da izbori i očuva demokratiju. Tadić je istakao i da su Srbi u Beogradu u svojoj mirnoj revoluciji i svrgavanju režima Slobodana Miloševića bili inspirisani duhom Solidarnosti: "Bio sam ovde sa vama pre 25 godina, čak iako nikada pre nisam bio ovde. Bio sam ovde sa vama u mislima kada ste patili. Dok ste se borili za slobodu, ja sam u ime podrške vama demonstrirao ulicama Beograda. Ono što je ovde počelo je borba za dušu Evrope. Vašom pobedom i mi smo svi pobedili. Pobedili smo komunizam"

Predsednik Tadić je u Gdanjsku razgovarao i sa premijerima šest zemalja, a glavna tema svih razgovora bilo je Kosovo i jačanje bilateralne ekonomske saradnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.