Jović: Racionalno gledano Vučićeva odluka je neracionalna

Izvor: N1 televizija, 16.Feb.2017, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jović: Racionalno gledano Vučićeva odluka je neracionalna

U Hrvatskoj se proteklih dana analiziraju dve godine mandata Kolinde Grabar Kitarović, a Srbija se sprema za predsedničke izbore u kojima je kandidaturu najavio i aktuelni premijer Aleksandar Vučić. Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović ocenio je u Novom danu N1 da je i Hrvatskoj i Srbiji potrebna nova generacija lidera.

"Pozicija predsednika je sada ograničena, naročito ako se uproedi s 90-ima, ali takođe i neposrednim razdobljem nakon uvođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << demokratije gde se predsednička pozicija smatrala centralnom. Ona je na neki način kopija ideje onoga što je bio Tito. Kasnije, nakon 2000. u obe zemlje dolazi do demokratizacije i pluralizacije, predsednička ovlašćenja se smanjuju i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je Jović.

Dodaje kako su Hrvatska i Srbija imala i različita iskustva - u Srbiji su se politička prava i moći selile iz kancelarije premijera predsedniku za vreme Borisa Tadića. U Hrvatskoj je bilo pokušaja da Pantovčak bude značajniji, ali vlada se manje-više kontinuirano odupirala tome.

Ko je u protekle dve godine imao veći uticaj - Tomislav Nikolić u Srbiji ili Kolinda Grabar Kitarović u Hrvatskoj? "Ni jedan ni drugi. To su relativno slabi predsednici s jačim premijerima koji im nisu dozvoljavali jači uticaj", smatra Jović.

Mnogi se pitaju zašto je Vučić najavio kandidaturu kada je trenutno na "jačoj" poziciji, a kandidat na predsedničkim izborima trebalo bi da bude i Tomislav Nikolić.

"Cela stvar i jeste i nije iznenađenje. Racionalno gledano je neracionlano da se Vučić odlučio. Postoje neki razlozi koji su više emotivni i izlaze iz straha da neko drugi ne pobedi, da ne bi morao da deli vlast. Možda ne trpi nikoga ko bi mogao da mu parira. Rekao je da ne želi da mu 'zvoca neki predsjednik'. Mislim da tu ima želje i da se menja politički sistem. Vidimo predsednike koji su zgrabili svu moć - Putin, Erdogan... Mislim da Vučić nema dovoljno moći ni instrumenata za to. Mogao bi delovati kao de facto vladar Srbije", kaže Jović.

Nema mesta za Tuđmanove i Šešeljeve kćeri i sinove

Što bi takav razvoj značio za odnose u regiji? Odnose su svojevremeno pokušavali da otople Ivo Josipović i Boris Tadić.

"Mislim da je to bilo dobro razdoblje za odnose. Bilo je i dobro razdoblje Koštunica-Mesić, odnosno Koštunica-Sanader. Svi ljudi, osim Mesića, su u 90-ima bili u opoziciji Tuđmanu i Miloševiću. Ključ je da se stvori nova generacija liera, koji direktno nisu bili uključeni u 90-ima. Mislim da sinovi i kćeri Tuđmana, a još više Šešelja ne mogu dopreniti odnosima", rekao je Jović.

Ipak, ako Vučić postane predsednik, Jović ne veruje da će se nešto bitno promeniti u odnosima s Kolindom Grabar Kitarović.

"Imali smo sastanak na mostu koji se pokazao kao ništa više osim grljenja i ljubljenja. To je bila politika dvoje neravnopravnih - on mandatar, a ona nema insturmente da sprovede šta je obećala. Ako bi bili predsednici onda bi to bilo donekle uravnoteženo, ali ne bi se puno promenilo", zaključuje.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.