Josipović ubedljivo vodi

Izvor: Blic, 10.Jan.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović ubedljivo vodi

Kandidat SDP-a Ivo Josipović izabran je sinoć, nakon drugog izbornog kruga, za predsednika Hrvatske, pokazuju prvi zvanični rezultati koje prenose hrvatski mediji.

Državna izborna komisija saopštila je da je Ivo Josipović osvojio 60,29 odsto glasova, a Milan Bandić 39,71 odsto. Ivo Josipović zahvalio je svima koji su izašli na izbore, a posebno se obratio onima koji nisu glasali za njega.

"Želim biti i vaš predsednik, jer ne želim razdvajati, želim spajati. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stojim ovde pred svima vama, pružam ruku i kažem - služiću vama, služiću Hrvatskoj", rekao je Josipović i istovremeno se zahvalio stranci i stranačkom šefu Zoranu Milanoviću, volonterima koji su učestvovali u njegovoj kampanji, svojoj porodici, ali i svima koji su ga podržavali, prenosi hrvatski portal "Indeks”.

"Ovo je pobeda koju možemo slaviti svi. Svaki građanin ove zemlje pobednik je jer duboko verujem da svi želimo bolju i pravedniju Hrvatsku. Duboko verujem da svi želimo živeti u zemlji u kojoj se rad plaća, a kriminal kažnjava, u zemlji socijalne sigurnosti i pravde. Bili smo orkestar koji je dobro uvežbao i danas premijerno izveo pobedničku simfoniju. Repriza će biti za pet godina", rekao je Josipović.

"U drugom krugu izbora za predsednika Hrvatske nije se desilo ništa neočekivano, samo je bilo pitanje kolika će biti razlika između kandidata. Rezultati izbora dobri su za sve, za Hrvatsku, za Zagreb, ali i za gubitnika Milana Bandića", izjavio je hrvatski vicepremijer iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Slobodan Uzelac.

Kao najvažnije zadatke novog predsednika, Uzelac je naveo izlazak iz krize, borbu protiv korupcije, ulazak u EU i stvaranje dobrih odnosa u regionu.

Odmah nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa direktori kampanja predsedničkih kandidata nastavili su međusobna optuživanja, koja su i obeležila čitavu kampanju. Prema izlaznim anketama, Josipović je u osvojio 64,6 odsto glasova birača, a Bandić 35,4 odsto. Reč je o izlaznim anketama koje obuhvataju samo Hrvatsku, ali ne i BiH.

"Pobedila je evropska Hrvatska", izjavio je direktor Josipovićeve kampanje Mirando Mrsić, dodavši da je protivnička strana vodila prljavu kampanju.

Direktor Bandićeve kampanje Duško Ljuština izrazio je žaljenje što Josipović nastavlja s napadima, rekavši da su se protiv Bandića svrstale državne institucije koje sto nisu smele - državna izborna komisija koja im je zabranila spot i Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, čiji je portparol zadnji dan kampanje izjavio da se protiv Bandića vrši istraga na osnovu 21 krivične prijave.

Pravo glasa na petim predsedničkim izborima u Hrvatskoj od sticanja samostalnosti imalo je oko 4,5 miliona birača. Nešto više od 405.000 birača nalazi se na popisu u inostranstvu, od toga oko 285.000 u BiH.

Na dosadašnjim izborima po dva puta su za predsednika birani preminuli Franjo Tuđman (1992. i 1997) i aktuelni šef države Stjepan Mesić (2000. i 2005). Mandat predsednika traje pet godina.

Novi predsednik položiće zakletvu 18. februara 2010. kada će mu mandat predati aktuelni predsednik Stjepan Mesić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.