Josipović: Treba osuditi onoga ko je činio zločine

Izvor: Blic, 04.Dec.2012, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Treba osuditi onoga ko je činio zločine

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je, komentarišući reagovanja nakon oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, da treba shvatiti da nije pravda da se osudi bilo ko, već da se osudi onaj ko je zločine zaista počinio, i naglasio da je zločina u "Oluji" bilo i da su ih počinili određeni ljudi. Ivo Josipović: U Hrvatskoj se proceuiraju ratni zločinci

"I sam sam rekao da je bilo zločina u 'Oluji' i da su i njih počinili neki konkretni ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog čega su me neki ružno gledali", rekao je sinoć Josipović u razgovoru za Televiziju Federacije BiH (FTV).

"Mi znamo da je zločina bilo. U Hrvatskoj je suđeno 30-ak pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih formacija, a među njima i generali i to ne na baš male kazne.

Osim toga, vodi se priličan broj postupaka, čini mi se šezdesetak i toga će verovatno biti još sada kad je završen postupak u Hagu", rekao je Jospović. On je istakao da će "Hrvatska i dalje ispunjavati svoje pravne i moralne obaveze".

Na pitanje može li se desiti da presuda šestorici bivših zvaničnika hrvatske paradržave u BiH Herceg-Bosne sadrži ocenu o udruženom zločinačkom poduhvatu, odnosno o "agresiji Hrvatske na BiH", Josipović je rekao da bi eventualna osuđujuća presuda u slučaju premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića i ostale petorice značila samo njihovu pojedinačnu krivicu.

Posledice akcije "Oluja"

"U Hagu se raspravlja o odgovornosti pojedinaca, a ne o odgovornosti država, niti se procenjuju različite istorijske okolnosti", rekao je Josipović, podsetivši da je prilikom prve službene posete jasno rekao šta misli o pogrešnoj politici Hrvatske prema BiH tokom 90-ih godina.

Govoreći o odnosima dve zemlje, Josipović je rekao da će zbog važnosti odnosa s BiH Hrvatska i kroz proces ulaska u Evropsku uniju insistirati na rešenjima za otvorena pitanja koja će biti u najboljem interesu obeju zemalja.

"Siguran sam da će se naći način da se održi duh sporazuma kojim je Bosni i Hercegovini garantovan pristup luci Ploče", rekao je on, ističući da je rešavanje tog, kao i pitanja uređenja granice ujedno i pitanje uređenja odnosa BiH i EU, a to se odnosi i na moguću gradnju pelješkog mosta, koji je evropsko pitanje, ali je i strateško i ekonomsko pitanje za Hrvatsku.

Povezane vesti: Josipović: Treba osuditi onoga ko je činio zločine Josipović: S Nikolićem nemam odnose, ali povremeno čitam njegove neobične izjave Josipović: Nije loša ideja da mi Gotovina bude savetnik Vukčević: General Pavković je bio jatak Ratka Mladića Josipović: Bilo je zločina i sa hrvatske strane

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović: Treba osuditi zločince iz Oluje

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2012

Hrvatski predsednik Ivo Josipović, komentarišući reagovanja posle oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, izjavio je da treba shvatiti da nije pravda da se osudi bilo ko, već da se osudi onaj ko je zločine zaista počinio, i naglasio da je zločina u "Oluji" bilo i da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.