Josipović: Bljesak prekretnica u Domovinskom ratu

Izvor: Blic, 01.Maj.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: "Bljesak" prekretnica u Domovinskom ratu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Okučanima da vojno-policijska akcija "Bljesak", uz, kako je rekao, poštovanje svih pravila međunarodnog prava, bila "konačna prekretnica u Domovinskom ratu".

Na obeležavanju 15. godišnjice akcije "Bljesak" u Okučanima, Ivo Josipović je u prisustvu državnog vrha Hrvatske, istakao da se "s ponosom obeležava 1.i 2. Maj 1995. godine kada je hrvatskim snagama trebalo samo 30-tak časova da razbiju neprijatelja, oslobode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zapadnu Slavoniju i uključe je u državno-pravni poredak Hrvatske".

Naglasio je da Hrvatska, pošto je ušla u NATO, treba da ispuni i drugi spoljno-politički cilj - prijem u EU. Navodeći da taj cilj do danas nije ispunjen, jer postoje različita shvatanja šta i kako je bilo u ratu, Josipović je ocenio da je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački.

"Hrvatska želi da i zemlje iz okruženja što pre postanu deo tog prostora jer su bezbednost i mir jugoistoka Evrope hrvatski nacionalni interes", naglasio je Josipović.

Kosor: Blistava akcija

Premijerka Jadranka Kosor je ocenila da je Domovinski rat bio "pravedan, odbrambeni i oslobodilački, a Bljesak blistava akcija". Ona je dodala da je akcija "Bljesak" bila "odlučan odgovor hrvatske države i hrvatske demokratije agresorskoj politici Slobodana Miloševića" i dodala da se to nikada ne sme zaboraviti. Prema njenim rečima, tom akcijom je otvoren put "konačnoj pobedi nad politikom mržnje i razaranja".

Predsednik Sabora Luka Bebić istakao je ulogu prvog predsednika Hrvatske Franja Tuđmana u stvaranju države, naglasivši da je vojska branila teritoriju države i da nije vodila agresorsku politiku.

Obeležavanje akcije "Bljesak" počelo je jutros "budnicom" koju su u Okučanima izveli pripadnici hrvatske vojske, a zatim su položeni venci i zapaljene sveće kod Središnjeg krsta u Spome-parku hrvatskim vitezovima u Okučanima.

U Okučanima zvižduci za Josipovića, aplauz za Kosorovu

Na današnjoj proslavi 15-godišnjice "Bljeska" u Okučanima, prisutni su izviždali Josipovića, dok je Kosorova dobila aplauz.

Bila je to potpuno različita slika od one prilikom nedavne komemoracije u logoru Jasenovcu, gde su okupljeni aplaudirali predsedniku Hrvatske i njegovom prethodniku Stjepanu Mesiću, a zviždali premijerki i potpredsedniku Sabora Vladimiru Šeksu.

Meštani Okučana tvrde da su Josipoviću zviždali veterani hrvatskog Domovinskog rata koji su stigli organizovano autobusom iz Zagreba.

Slično se ponovilo na svečanosti na stadionu mesnog fudbalskog kluba: premijerka je za svoj govor dobila buran aplauz, dok je početak Josipovićevog govora praćen je zvižducima iz publike, a završetak mlakim aplauzom.

Za razliku od Kosorove i njene konzervativne i desničarske Hrvatske demokratske zajednice HDZ, vodeće članice vladajuće koalicije, koji su u Jasenovcu tvrdili da su zvižduci bili organizovani, Josipović se danas uzdržao od komentara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.