Josipović: Antifašizam temelj hrvatske države

Izvor: Blic, 07.Maj.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Antifašizam temelj hrvatske države

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je rekao da je antifašizam temelj hrvatske države i da je Hrvatska dala svoj doprinos pobedi nad fašizmom.

"Antifašizam je temelj hrvatske države i upravo se u Hrvatskoj pojavio jedan od prvih pokreta otpora u Europi. Hrvatska je, zajedno sa drugim bivšim jugoslovenskim republikama, dala svoj doprinos pobedi nad fašizmom i mi se time ponosimo", izjavio je on ruskom listu "Izvestija", uoči odlaska u Moskvu, na proslavu Dana pobede nad fašizmom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 9. maja.

"Većina Hrvata bili su antifaštii i zato su svi pokušaji revizije hrvatske istorije unapred osuđeni na neuspeh", rekao je Josipović.

On je dodao da je Balkan trusno područje, ali da "jugoistočna Evropa mora biti zona mira i saradnje", prenela je agencija HINA.

"Bosna i Hercegovina je zemlja sa specifičnim ustrojstvom, u kojoj je posle Dejtonskog mirovnog sporazma ostalo mnogo nerešenih pitanja, među kojima je pitanje ravnopravnosti njena tri najveća naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata", kazao je Josipović.

On je rekao da je Hrvatska priznala Kosovo i da samo želi da se nađe pravedno rešenje za to pitanje u Međunarodnom sudu pravde, koji na zahtev Srbije, razmatra zakonitost čina jednostranog proglašenja nezavinosti Kosova 17. februara 2008. godine.

Govoreći o odnosima Hrvatske i Rusije uoči prve posete Rusiji u svojstvu predsednika, Josipović je istakao da "ulazak Hrvatske u NATO nimalo ne utiče na bilateralne odnose sa Rusijom".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.