Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nije usvojen ustav Iraka

Bagdad -- Irački parlament dobio je noćas nacrt novog ustava, svega pet minuta pre ponoći, kada je isticao rok, ali nije glasao o njemu.

Novi rok za usvajanje iračkog ustava istekao je u ponoć, ali konačan tekst ustava biće završen u naredna tri dana. Pregovori oko ustava trajali su do poslednjih minuta, ali svi predstavnici glavnih iračkih partija nisu u potpunosti uspeli da se slože oko konačnog teksta.

Predsednik iračkog parlamenta Hašem Al Hasani rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da ima još krupnih nerešenih pitanja, o kojima će predstavnici iračkih šiita, sunita i kurda pregovarati u naredna tri dana: "Ta pitanja se odnose na razne aspekte federativnog uređenja, mehanizme formiranja regiona, pominjanje Sadamove Baas partije i na ovlašćenja koja će pripasti predsedniku, parlamentu i vladi."

Al Hasani kaže da očekuje da će konsenzus oko ustava ipak biti postignut jer su neki šiitski političari izjavili da su postigli dogovor s Kurdima. Međutim, Suniti tvrde da je reč o kršenju prethodnih dogovora jer, po njihovom mišljenju, nacrt ustava koji je otišao u parlament preti jedinstvu Iraka. Ipak, analitičari kažu da Suniti, pošto su masovno bojkotovali parlamentarne izbore, nemaju dovoljno uticaja da spreče Šiite i Kurde da zajednički proguraju ustav kroz parlament.

Poginula dva vojnika

Uprkos naporima međunarodnih snaga da se situacija u Iraku normalizuje, napadi pobunjenika ne jenjavaju.

Dva američka vojnika poginula su danas u eksploziji bombe pored puta, dok su patrolirali severnim Bagdadom. Jedan vojnik poginuo je na licu mesta, dok je jedan od trojice koji su prebačeni u bolnicu podlegao povredama, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.