Još jedan za vešala

Izvor: Politika, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan za vešala

Bivši irački potpredsednik Taha Jasin Ramadan biće obešen, potvrdio apelacioni sud

U obračunu sa pripadnicima bivšeg režima nove vlasti u Bagdadu pokazuju, čini se, veći stepen odlučnosti i nezavisnosti nego u bilo kom drugom segmentu delovanja.
Ne obaziru se na osnovane zamerke međunarodnih pravnih eksperata zbog načina na koji se vode sudski procesi, niti na apele boraca za ljudska prava, sprovodeći svoju pravdu za koju sve vreme tvrde da nije osvetnička. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Dosledno ovoj logici juče je smrtna kazna vešanjem potvrđena i bivšem potpredsedniku zemlje iz vremena Sadama Huseina, Tahi Jasinu Ramadanu.
Bliski saradnik nekadašnjeg iračkog šefa države, pogubljenog na prvi dan Kurban-bajrama, 30. decembra prošle godine, Taha je zajedno sa Sadamom bio okrivljen u procesu za ubistvo 148 šiita iz sela Dudžail.

Za razliku od vođe, on je prvobitno trebalo da bude pošteđen. U prvoj presudi, saopštenoj u novembru, najteža kazna bila je izrečena Sadamu, njegovom polubratu Barzanu al Tikritiju i bivšem predsedniku Revolucionarnog suda Hasanu al Bandaru, dok je Taha Jasin osuđen na doživotnu robiju.

U sledećoj instanci, sud koji je potvrdio prve tri smrtne presude procenio je da je kazna bivšem potpredsedniku suviše blaga i vratio je na ponovno razmatranje. Vrhovni sud je, tako, prošlog meseca izrekao novu kaznu, smrt vešanjem, a odlukom apelacionog suda ta je presuda sada konačna. Egzekucija će biti izvršena najkasnije za mesec dana, jer to je rok predviđen zakonom.

Na odluku suda reagovali su predstavnici više humanitarnih organizacija, a Ričard Diker iz Hjuman rajts voča još ranije je u više navrata upozoravao da je Ramadan osuđen u procesu koji nije bio fer i da bi smrtna kazna značila puku odmazdu. Irački zvaničnici, uključujući i premijera Nurija al Malikija, bezrezervno podržavaju najteže kazne, a jedan neimenovani funkcioner rekao je, prenosi Frans pres, da pogubljenje ovih ljudi predstavlja "poklon milionima Iračana koji su propatili pod Sadamom".

Nekadašnji gospodar života i smrti sahranjen je 31. decembra u blizini rodnog Tikrita, a u utorak su na isto groblje prebačena i tela njegovih dvojice sinova Udaja i Kusaja kao i 14-godišnjeg unuka Mustafe poginulih u napadu američkih snaga 2003. godine. Tako će muškarci tri generacije nekad najmoćnije iračke porodice počivati zajedno, "da bi bili na okupu", kako je izjavio jedan od rođaka, isključujući bilo kakav politički motiv.

D. Dragić

[objavljeno: 16.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.