Još jedan smrtonosan virus preti Africi

Izvor: Studio B, 13.Okt.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan smrtonosan virus preti Africi

Zdravstvene vlasti Ugande saopštile su danas da nastavljaju da prate stanje petoro osoba za koje se strahuje da bi mogli da boluju od virusa Marburg, koji je sličan smrtonosnoj eboli.

 

"Svi slučajevi se pomno prate i svi oni su negativni na virus Marburg", izjavila je ministarka zdravlja Sara Opendi.

Svih pet osoba se ipak nalazi u izolaciji i doktori nastavlju da sprovode mere predostrožnosti, prenosi AFP.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da je medicinski tehničar preminuo od virusa Marburg 28. septembra, 11 dana pošto se razboleo.

On je radio u bolnici "Mengo" u ugandskoj prestonici Kampali, gde je i bio zaposlen, zbog čega su alarmirane zdravstvene vlasti u toj zemlji.

Vlada je u više navrata uputila apel javnosti da se pridržava mera predostrožnosti i da ostane "u pripravnosti".

Epidemija ovog virusa harala je Ugandom u oktobru 2012. i tada je umrlo 10 ljudi.

Marburg je jedan od najsmrtonsnijih poznatih virusa. Kao i ebola, izaziva krvarenje, groznicu, povraćanje i dijareju, a period inkubacije traje do 21 dana.

Kao i ebola, i ovaj virus se prenosi putem telesnih tečnosti, a stopa smrtnosti se kreće od 25 do 80 odsto.

Epidemija ebole u zapadnoj Africi od početka godine uzela je živote više od 4.000 ljudi, a najpogođenije su Liberija, Gvineja i Sijera Leone.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.