Izvor: B92, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još dva Hrvata oteta u Nigeriji

Zagreb -- Među strancima otetim u Nigeriji u posljednja 24 sata jesu i dvojica državljana Hrvatske.

To je potvrdilo hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova. Prema informacijama inostranih medija, italijanska brodska kompanija "Eni" objavila je da je sa tankera nedaleko od nigerijske obale oteto šest stranih radnika: dva Hrvata, po jedan Australijanac, Britanac, Poljak i Rumun.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je putem ambasade Hrvatske u Rimu obavešteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o novoj otmici grupe stranih radnika u području delte Nigera i da je ambasador Hrvatske u Rimu Tomislav Vidošević u Ministarstvu spoljnih poslova Italije razgovarao o pomoći u vezi sa otmicama.

Nekoliko naoružanih grupa je u protekla 24 sata u tri incidenta u Nigeriji otelo najmanje 18 ljudi.

Istovremeno, nigerijska militantna grupa Pokret za emancipaciju delte Nigera (MEND) saopštila je su oslobođeni svi taoci koji su oteti sa italijanske naftne platforme.

Lider te organizacije pod preudonimom Džomo Gbomo potvrdio je, da su "u poslednji pet minuta" svi taoci pušteni i da su na putu za Port Harkur i da MEND ne namerava više da uzima nove taoce, nakon što je pušteno "šest stranih radnika sa američke platforme" koji su u utorak bili oteti.

Međutim, u međuvremenu niko iz kompanije niti iz bezbednosnih agencija nije potvrdio informaciju o oslobadajanju kidnapovanih radnika, javila je agencija Rojters.

Gbomo je rekao da je osam ljudi bilo odvedeno sa platforme "Mistars oil prodakšen" koji posluju u sastavu firmi "Saipem" i "SBM Ofšor", a koja obično proizvedu oko 50.000 barela sirove nafte dnevno.

Sestrinska firma "Saipem-a" Eni navela je da su oteti po jedan Britanac, Australijanac, Poljak i Rumun, kao i dva Hrvata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.