Italija proglasila humanitarnu katastrofu

Izvor: RTS, 12.Feb.2011, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija proglasila humanitarnu katastrofu

Zbog priliva hiljada imigranata preko Mediterana, u Italiji proglašena humanitarna katastrofa. Azil u toj zemlji uglavnom traže Tunišani. Italija zatražila pomoć Evropske unije.

Italijanska vlada proglasila je stanje humanitarne katastrofe zbog toga što je od srede u Italiju, preko Mediterana, stiglo više hiljada stanovnika severne Afrike, uglavnom Tunišana, koji traže azil u toj zemlji.

Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u obrazloženju te odluke navela da će na ovaj način službama za civilnu zaštitu biti omogućeno da preduzmu sve što je potrebno kako bi bila uspostavljena kontrola nad ovakvom situacijom i kako bi se pružila pomoć ljudima koji su izbegli sa severa Afrike.

Zahvaljujući tome, lokalne vlasti u oblastima koje su preplavljene najnovijim talasom izbeglica biće u prilici da dobiju dodatna sredstva iz budžeta. Situacija je najteža na malom ostrvu Lampeduza.

Od srede je u Italiju stiglo skoro 3.000 ilegalnih imigranata, uglavnom u malim ribarskim brodovima koje je presrela obalska straža i odvela u Lampeduzu, gde su dobili ćebad i medicinsku pomoć.

Više stotina imigranata primorano je da spava na otvorenom zbog nedostatka smeštaja na ostrvu, dok su neki smešteni u hotele.

Neki imigranti prebačeni su u centre za identifikaciju na jugu Sicilije, ali 1.000 imigranata i dalje se nalazi na Lampeduzi, javio je AFP.

Italija je formalno zatražila od Evropske unije pomoć u borbi protiv, kako je u svom zahtevu navela, predstojeće humanitarne krize.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija: humanitarna katastrofa

Izvor: BBC na srpskom, 12.Feb.2011

Italijanske vlasti kažu da izbeglice iz Tunisa neprekidno pristižu na jug zemlje. Italija juče proglasila humanitarnu katastrofu i zatražila pomoć EU.

Nastavak na BBC na srpskom...

Zbog imigranata u Italiji proglašena humanitarna katastrofa

Izvor: SrbijaNet.rs, 12.Feb.2011

Italijanska vlada proglasila je danas stanje humanitarne katastrofe zbog toga što je od srede u Italiju, preko Mediterana, stiglo više hiljada stanovnika severne Afrike, uglavnom Tunišana, koji traže azil u toj zemlji. Vlada je u obrazloženju ove odluke navela da će na ovaj

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Vanredno stanje u Italiji

Izvor: Radio 021, 13.Feb.2011, 00:59

Italijanska vlada proglasila je danas vanredno stanje zbog humanitarne krize izazvane prilivom hiljada ilegalnih imigranata iz Tunisa morem.

Nastavak na Radio 021...

Italija: Proglašena humanitarna katastrofa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Feb.2011

Italijanska vlada proglasila je u subotu stanje humanitarne katastrofe zbog toga što je od srede u tu državu, preko Mediterana, stiglo više hiljada stanovnika severne Afrike, koji traže azil u toj zemlji. Vlada je u obrazloženju navela da će službama za civilnu zaštitu biti omogućeno da preduzmu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Italija: humanitarna katastrofa

Izvor: Šumadija Press, 13.Feb.2011

Italijanska vlada proglasila je humanitarnu katastrofu, dok stotine izbeglica iz Tunisa i dalje pristižu na jug zemlje.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.