Jordanski ministar: Uništićemo Islamsku državu

Izvor: Blic, 06.Feb.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jordanski ministar: Uništićemo Islamsku državu

Vazdušni udari koje je Jordan izveo na položaje džihadista Islamske države samo su početak osvete zbog užasnog ubistva pilota Muata el Kasaesbeha, ali nisu i početak borbe protiv terorizma, rekao je jordanski ministar spoljnih poslova Naser Džuda, koji je istakao da će Islamska država biti uništena.

"Podižemo ulog. Idemo za njima gde god da su, sa svime što imamo. Ali, to nije početak i sigurno nije kraj", rekao je Džuda.

Jordanski borbeni avioni izveli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su juče vazdušne napade na položaje džihadista u Siriji, dan nakon što je kralj Abdulah II poručio da će povesti nemilosrdni rat protiv Islamske države, koja kontroliše delove susedne Sirije i Iraka.

Otac ubijenog pilota Safi el Kasaesbeh rekao je da mu je kralj rekao da je 30 jordanskih aviona učestvovalo u misiji pod imenom "Mučenik Muat".

"Za vas (vojnike), odavanje počasti Muatu je poštovanje zakletve, a kretanje njegovim stopama... odbrana ove divne domovine", rekao je Safi.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u udarima 10 džihadista ubijeno, a Islamska država je postavila na internet fotografije uništenih objekata posle bombardovanja.

Portparol vlade Jordana rekao je za CNN da će odgovor Jordana na ubistvo jordanskog taoca - biti oštar i odlučan.

"Nećemo dozvoliti da ovaj zločin ubistva našeg pilota na užasan način prođe nekažnjeno", rekao je portparol, istakavši da će "ti ljudi biti kažnjeni".

Jordanski poručnik Muat el Kasaesbeh (26), koga su džihadisti oteli u decembru kada se njegov avion srušio blizu sirijskog grada Rake, živ je spaljen u kavezu. On je prvi vojnik međunarodne koalicije za koga se zna da je pao u ruke ekstremista i da je pogubljen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.