Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2020, 12:19

Jordan upozorava da će razmotriti odnose s Izraelom zbog planirane aneksije

Jordan je upozorio da će razmotriti svoj odnos Izraelom ako ta zemlja ostvari kontroverzni plan o aneksiji delova okupirane Zapadne obale.

"Nećemo prihvatiti unilateralne izraelske poteze aneksije palestinske zemlje i bićemo primorani da razmotrimo sve aspekte naših odnosa s Izraelom", izjavio je sinoć premijer Jordana Omar al Razaz za zvaničnu jordansku novinsku agenciju Petra.

Na osnovu koalicionog sporazuma o novoj vladi jedinstva Izraela koja je položila zakletvu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u nedelju 1. jula mogla bi započeti primena kontroverznog mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Taj plan koji su Palestinci odbacili u potpunosti daje Izraelu odobrenje Vašingtona da anektira jevrejska naselja i dolinu reke Jordan duž granice s istoimenom zemljom.

Palestinci kažu da tim planom prestaju izgledi za rešenje decenijskog sukoba s Izraelom po modelu dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz jevrejsku državu.

Premijer Jordana je optužio Izrael da koristi rastrojenost sveta zbog pandemije korona virusa kako bi pribegao unilateralnom potezu.

On je to rekao pošto je kralj Jordana Abdulah Drugi nedavno upozorio da će, ako Izrael "zaista anektira Zapadnu obalu to dovesti do velikog sukoba sa Hašemitskom kraljevinom Jordan", navodi Frans pres.

I druge zemlje su se takođe usprotivile planovima o aneksiji, uključujući veći deo Evropske unije koji je upozorio da će to uticati na veze Izraela sa tim blokom država.

U utorak je palestinski predsednik Mahmud Abas rekao da Palestinsku upravu ne obavezuju više sporazumi s Izraelom i SAD odgovarajući na planove o aneksiji. Neimenovani izraelski izvori su u četvrtak potvrdili da palestinski lider ostvario to što je i ranije najavljivao, ali nije ispunio, zamrznuvši ključni bezbednosni mehanizam saradnje koji je od velikog značaja za sprečavanje nasilja na Zapadnoj obali. Uz bezbednosnu i obaveštajnu saradnju između izraelske vojske i palestinskih bezbednosnih snaga prestaće i civilne veze Izraela i Palestinske uprave, prenose izraelski mediji.

"Izraelska aneksija bilo kog dela Zapadne oble predstavlja egzistencijalnu pretnju za palestinski nacionalni projekat i kraj za rešenje (po modelu) dve države", rekao je palestinski premijer Muhemed Štajeh načelnicima palestinskih bezbednosnih snaga, prenela je zvanična palestinska novinska agencija Vafa (Wafa).

Jordan je druga arapska zemlja posle Egipta koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1994. godine

Uprkos sporazumu odnosi su napeti poslednjih godina i ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da se sporazumu protivi velika većina Jordanaca od kojih su više od polovine Palestinci.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Jordan upozorava da će razmotriti odnose sa Izraelom zbog aneksije Zapadne obale

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Maj.2020

Jordan je upozorio da će razmotriti svoj odnos sa Izraelom, ukoliko ta zemlja ostvari svoj plan o aneksiji delova okupirane Zapadne obale. "Nećemo prihvatiti unilateralne izraelske poteze aneksije palestinske zemlje i bićemo primorani da razmotrimo sve aspekte naših odnosa sa Izraelom", izjavio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.