Jordan na pragu destabilizacije (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2021, 12:55

Jordan na pragu destabilizacije (AUDIO)

Politička drama u Jordanu, započeta u nedelju pritvaranjem princa Hamze zbog navodne pripreme državnog udara, ove nedelje dobila je bar privremeni epilog. U analitičkom prilogu Alkesandre Raković iz Radio Novog Sada, data je slika nedavnih zbivanja.

Vlada i kraljevska porodica uspeli su da ućutkaju pobunjenog princa, koji se izjavom obavezao na poštovanje institucija i Ustava, ali daleko od toga da je kriza okončana. Za sada bez eskalacije, ali i bez mirnog sna za interesima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sukobljen bliskoistočni region, u kojem je Jordan dugo važio za oazu mira i stabilnosti.

Zašto je Jordan ove sedmice bio svetska vest sa naslovnice?

Za zemlju koja se doživljava kao bastion stabilnosti u problematičnom regionu, dogadjaji prethodnih dana bili su medju najdramatičnijim u poslednjih nekoliko decenija. Popularni bivši prestolonaslednik Hamza bin Al Husein javno je oštro udario na vlasti u video snimku poslatom medijima neposredno pred stavljanje u kućni pritvor.

"Rečeno mi je da je ovo samo opomena, ali od jutros su mnogi moji poznanici i prijatelji uhapšeni. Moje obezbedjenje je udaljeno, a internet i telefonske veze prekinute. Nisam ja odgovoran za slom vlade, za korupciju i nekompetentnost koja preovladjuje u poslednjih 15 do 20 godina i koja se iz godine u godinu pogoršavala" izjavio je bivši prestolonaslednik.

Ono što je usledilo, teško se može nazvati koordiniranim akcijama nosilaca vlasti, od tvrdnje najviših vojnih zvaničnika da nije reč o pritvoru, već opomeni i da ona ne dolazi od kralja nego od vojske, pa do direktnih optužbi jordanskog ministra spoljnih poslova Ajmana Safadija, da su snage bezbednosti osujetile zlonamernu zaveru bivšeg prestolonaslednika, koji je informacije delio sa stranim saradnicima i opozicijom.

"Istrage su nadzirale uplitanje u naša unutrašnja pitanja i razgovore o najprikladnijem trenutku za preduzimanje koraka u cilju destabilizacije zemlje"

Bivši prestolonaslednik, princ Hamza, umešan je u zaveru protiv vlade i da je bio u kontaktu sa strancima" rekao je Safadi i dodao "Želim da pojasnim da je početna istraga dokazala da postoji veza između užeg kruga princa Hamze, koji je neprestano slao poruke takozvanoj opoziciji u inostranstvu, koja je takođe uključena u destabilizaciju nacionalne sigurnosti i u zamagljivanje istine".

Uhapšeno je oko 18 osoba, uključujući i bivšeg ministra finansija Baseima Avdalaha.

Od kritika vlade, do državnog udara. Ti suprotstavljeni narativi sa dva najviša nivoa vlasti, doprineli su dodatnoj zabuni i odloženoj reakciji strateških partnera Jordana-od SAD, do arapskih monarhija.

Ipak, šta god da se dogodilo, bilo je dovoljno ozbiljno da jordanski saveznici i susedi u svojoj odloženoj reakciji, počnu da se utrkuju u iskazivanju podrške kralju Abdulahu Dugom, pre svega, vodjene strateškim značajem jedine stabilne zemlje u istorijski nestabilnom regionu, u vrlo neprijatnom okruženju Sirije, Iraka, Saudijske Arabije, Izraela i Egipta.

"Poslednja dešavanja, čini se, donela su više pitanja nego odgovora, između ostalog zbog prinčevih poslednjih objavljenih izjava. Iako se obavezao da će poštovati vlast i Ustav, nema nameru da sasvim ućuti" rekao je stručnjak za Bliski Istok iz Instituta za medjunarodnu politiku i privredu, Slobodan Janković.

"Ne znam šta će biti dalje. Neću preduzeti nikakvu ishitrenu akciju koja bi dovela do pobune, ali sigurno je da neću poslušati njihova naredjenja. Životi i budućnost naše dece i njihove dece su ugroženi ako se ovo nastavi. Vladajući sistem je njihovo blagostanje stavio na drugo mesto i odlučio da su njegovi lični i finansijski interesi i korupcija važniji od života, dostojanstva i budućnosti više od 10 miliona ljudi koji ovde žive" izjavljuje princ Hamza.

Neka vrsta potvrde toga da je Jordan tek na početku krize, stigla je i nakon naredjenja Državnog tužilaštva koje je zabranilo objavljivanje vesti, audio i video materijala o pobunjenom članu kraljevske porodice. Prekasno da bi sprečila objavljivanje još jednog tonskog zapisa – o raspravi u narodu omiljenog princa sa generalom Jusefom Huneitijem, koja je, sudeći po komentarima koji su preplavili društvene mreže, zapanjila naciju.

Neslogu unutar dinastije Hašemita, strane novinske agencije ocenjuju kao dogadjaj bez presedana, a vidno izostavljanje pominjanja kralja lično u prinčevim obraćanjima, stvara teren za podršku rastućim žalbama na loše upravljanje i kršenje ljudskih prava u Jordanu.

Sve to i te kako zabrinjava saveznike, svesne situacija lako može da izmakne kontroli" kaže Slobodan Janković.

"Jordan se suočio sa nizom isprepletenih kriza: od raskola u dinastiji, do rastućeg nezadovoljstva zbog sve dublje ekonomske krize. Za sada su makar kraljevski problemi potisnuti iza scene, gde će, kako je u saopštenju poručio kralj Abdulah Drugi, i ostati.

U zapletu koji je Jordan smestio u središte svetske pažnje, još je mnogo nepoznanica. Niti je saopšteno ko su ti strani entiteti koji pokušavaju da destabilizuju zemlju, niti su, osim jednog, objavljena imena, pohapšenih.

Jedino poznato, ime visokog zvaničnika Baseima Avdalaha koji je i savetnik saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, baca sumnju na tu zemlju.

Kriza jeste primirena, ali ne i završena. Poslednjim dešavanjima, uoči obeležavanja stogodišnjice države, Jordan je kročio na neistražen teren koji zemlju može da vrati u zonu stabilnosti, ali i da je povede u pravcu koji niko ne priželjkuje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.