Jordan jača svoje prisustvo u koaliciji protiv IS

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Feb.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jordan jača svoje prisustvo u koaliciji protiv IS

Jordan će pojačati svoje prisusutvo u međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države (IS), saopštio je danas portparol vlade u Amanu, dan pošto su ekstremisti objavili video snimak na kome je prikazano kako je zarobljeni jordanski pilot spaljen živ.

"Govorimo o naporima za saradnju među pripadnicama koalicije u intenziviranju napora na zaustavljanju ekstremizma i terorizma da se minimizira, degradira i na kraju eliminiše IS", rekao je portparol vlade Mohamad al Momani >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Amanu, koristeći arapski akronim za Islamsku državu, prenela je agencija Rojters.

Jordanski kralj Abdulah Drugi, nepokolebljivi saveznik Zapada, vratio se kući iz SAD sa sastanka sa američkim predsednikom Barakom Obamom tokom koga su dva lidera potvrdili svoju odlučnost da unište ekstremiste IS koji su zauzeli jednu trećinu Sirije i Iraka.

Javno mnjenje u Jordanu je, međutim, podvojeno između rastućih zahteva za osvetu nad ekstremistima, pomešanih sa sumnjama o ulozi Jordana u kampanji vazdušnih napada koje mnogi smatraju da predstavlja služenje zapadnim interesima, dodaje AP.

Novi saudijski kralj Salman rekao je danas da je spaljivanje jordanskog pilota nehumano i suprotno islamu.

U poruci saučešća jordanskom kralja Abdulahu Drugom, saudijski kralj je rekao da Rijad izražava duboku tugu za mučenikom Maaza al Kasasbehom.

Kralj Salman je osudio "odvratan zločin" koji je, kako je rekao, protiv svih vrednosti čovečanstva, navodi AFP.

U onlajn video juče objavljenom na sajtovima ekstremista sa logotipom ekstremističke grupe Al Furkan prikazan je muškarac u plamenu koji stoji u crnom kavezu.

Poručnik Kasasbeh (26) pao u ruke ekstremista u decembru, kada se strušio jordanski avion F-16 u blizini Rake, u Siriji, de fakto glavnog grada samozvanog "kalifata" IS.

Jordan je pred zoru, u znak odmazde obesio dvoje Iračana među njima Sadžidu el Rišavi koji su IS tražili u zamenu za zarobljene taoce, samo nekoliko sati posle obelodanjivanja snimka jordanskog pilota u plamenu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.