Jočić: Krivce pohapsiti

Izvor: Politika, 07.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić: Krivce pohapsiti

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je juče da očekuje da se u najkraćem roku pohapse izvršioci zločina nad Srbima koji su 1995. napuštali Krajinu, jer je, kada je objavljen video-snimak o zločinima "Škorpiona" u Srebrenici, naredio hapšenje pripadnika te paravojne jedinice.

"Kada je objavljen snimak o zločinima 'Škorpiona', izdao sam naređenje i policija je u najkraćem roku sve lišila slobode. Sada, kada sam gledao snimak kako se na zlikovački način >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ubijaju Srbi prognanici, sa punim pravom mogu da izjavim da očekujem da se, takođe u najkraćem roku, ovi zločinci pohapse", rekao je Jočić. Ukoliko izostane odlučna akcija hapšenja, onda će sve biti jasno - reč je, prosto, o saučesništvu, smatra Jočić.

Nekoliko televizijskih stanica u Srbiji i Republici Srpskoj emitovalo je u petak video-snimak likvidacije Srba i paljenja srpskih kuća na području Rujevca i drugih mesta u okolini Gline i Dvora na Uni, 7. i 8. avgusta 1995. godine. Snimak je dokazni materijal Tužilaštva u Hagu, a na njemu se vidi kako su se pripadnici hrvatske paravojne formacije "Crne mambe" i odreda "Hamze" Armije Bosne i Hercegovine, najsurovije obračunavali sa srpskim vojnicima i civilima. (Tanjug)

-----------------------------------------------------------

Ivanić: Vide svi osim Haga

BANJALUKA – Ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić izjavio je da objavljeni video-snimci o zločinima pripadnika muslimanskih jedinica i Hrvatske vojske pokazuju da su zločini činjeni i nad Srbima i da to vide svi osim Haškog tribunala i sudova u BiH i Hrvatskoj. Ivanić je rekao da je Haški tribunal imao zanemarljivo mali broj predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima i da su neke presude iritirajuće, kao što je nedavna presuda ratnom komandantu muslimanskih jedinica u Srebrenici Naseru Oriću. "Ukoliko se pokaže tačnim da se u Sudu BiH vodi postupak za ratne zločine protiv 120 Srba, 20 Hrvata i manje od pet Bošnjaka, to u kontekstu objavljenog video-snimka o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u hrvatskoj akciji 'Oluja& pokazuje da ne postoji jednak odnos prema svim zločinima", rekao je on. Ivanić je istakao da je potrebno mnogo više odgovornosti i u BiH i u Hrvatskoj prema zločinima nad Srbima. "Objavljeni video-snimci o zločinima nad srpskim civilima pokazuju koliko je cinizma i ironije bilo u proslavljanju 'Oluje& u Hrvatskoj, koja je za Srbe u Hrvatskoj najtragičniji događaj posle Jasenovca", kazao je on. Ministar smatra da će pravosudni organi Hrvatske i BiH morati da procesuiraju zločine nad Srbima, počinjene tokom poslednjeg rata u BiH. (Tanjug)

[objavljeno: 07.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.