Jermenske vlasti optužile Azerbejdžan za bombardovanje

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Nov.2020, 21:54

Jermenske vlasti optužile Azerbejdžan za bombardovanje

Jermenske vlasti optužile su danas azerbejdžansku vojsku da je bombardovala njenu teritoriju gde je ubijen jedan civil i ranjene dve osobe, što izaziva strah od dalje eskalacije sukoba u oblasti Nagorno-Karabaha.

"Danas je azerbejdžanska strana sprovela artiljerijsku paljbu na položaje jermenske vojske i na lokaciju Davit Bek", navelo je jermensko Ministarstvo odbrane.

Mesto Davit Bek nalazi se jedan kilometar od granice između Jermenije i Nagorno-Karabaha koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je međunarodno priznato kao deo teritorije Azerbejdžana.

U Nagorno-Karabahu 27. septembra su počeli sukobi azerbejdžanskih i snaga Nagorno-Karabaha koje imaju podršku Jermenije.

Prema delimičnom bilansu, u tom sukobu je stradalo više od 1.250 ljudi, mada se smatra da je broj žrtava veći. Sukobi su nastavljeni posle tri pokušaja uvođenja prekida vatre.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.