Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 01:07

Jermeni tvrde da im je turski lovac F-16 oborio avion, Azerbejdžan i Turska negiraju

U Nagorno-Karabahu se nastavljaju borbe snaga Azerbejdžana i Jermenije. Povećava se i broj žrtava na obe strane. Savet bezbednosti održaće danas hitan sastanak.
Prema poslednjem izveštaju koji prenosi agencija Rojters, drugog dana rata poginulo je najmanje 55 osoba, iako nema preciznih podataka o tome koliko ljudi je izgubio Azerbejdžan a koliko Jermenija.

Vlasti Nagorno-Karabaha saopštavaju da su juče, drugog dana sukoba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , poginula 53 njihova vojnika tokom sukoba s vojskom Azerbejdžana.
Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan navodi da je ovo rat "na život i smrt".
Ujedinjene nacije pozivaju obe strane da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima.
Savet bezbednosti održaće danas hitan sastanak zbog sukoba u Nagorno-Karabahu.
Iz ministarstva navode da je ukupno poginulo šest azerbejdžanskih vojnika, dok je 19 ranjeno. 
Nagorno-Karabah sa svojim strateškim položajem kroz koji prolaze međunarodni cevovodi sa naftom i gasom u graničnom pojasu između dve države zauzima oko 11.500 kvadratnih kilometara. Tu živi oko 150.000 ljudi.

Koreni konflikta oko ove planinske oblasti potiču od 1923. godine, kada su je sovjetske komunističke vlasti poklonile Azerbejdžanu, iako je u tom trenutku u njoj živelo 96 posto Jermena.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sukob se razbuktava, vojska Karabaha srušila helikopter, Azeri ciljaju artiljeriju

Izvor: RTS, 01.Okt.2020

Rusija je ponudila da bude domaćin razgovora o prekidu sukoba između Azerbejdžana i jermenskih snaga u regionu Nagorno-Karabah. . Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uputio je ponudu Rusije o domaćinstvu razgovora obema vladama, i pozvao je na obustavljanje ratne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.