Jermeni pronašli suknju staru 5.900 godina

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Okt.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jermeni pronašli suknju staru 5.900 godina

JEREVAN - Jermenski arheolozi pronašli su parče suknje za koje veruju da je staro 5.900 godina. Pavel Avetisijan, direktor Arheološkog i etnografskog instituta u Jerevanu, navodi da bi fragment suknje od pletene trske, pronađen tokom iskopavanja u jednoj pećini na jugoistoku Jermenije, mogao da bude jedno od najstarijih delova odeće od trske u svetu.

Agencija AP podseća da je početkom leta na istoj lokaciji pronađena i jedna kožna cipela (na slici), stara 5.500 godina, za koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stručnjaci tvrde da je najstariji komad obuće na svetu.

Jermenski arheolog Boris Gasparijan, koji je radio zajedno sa američkim i irskim istraživačima na nalazištu, kaže da je u pećini pronađena i jedna mumificirana koza, stara 5.900 godina, tj. za 1.000 godina starija od mumuficiranih životinja koje su dosad otkrivene u Egiptu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.