Jeremić:Srbija za kompromis o Kosovu

Izvor: Politika, 18.Feb.2011, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić:Srbija za kompromis o Kosovu

NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija privržena postizanju kompromisa o Kosovu koji bi bio obostrano prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje za srpsku pokrajinu.

Govoreći sinoć na Harvardskom univerzitetu, Jeremić je naglasio da je to jedini način da se dođe do trajnog i pravednog mira između dva srpskog i albanskog naroda.

Prema njegovim rečima to bi, pre svega drugog, obezbedilo i demokratsku transformaciju Balkana.

Naglasavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, koja je juče obeležila treću godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, Jeremić je rekao da u cilju postizanja održivog i pravednog mira sve strane moraju da odustanu od svojih maksimalističkih zahteva.

To je suština kompromisa i pregovora, rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da dobrobit i stabilnost celog regiona treba da bude stavljena u centar pregovaračkog pocesa, čijim rešenjem bi se kompletirala demokratska transformacija Balkana.

Jeremić se osvrnuo i na situaciju na Kosovu danas, rekavši da je ona gora nego što je bila pre tri godine.

Nezaposlenost je preko 50 dsto, korupcija van kontrole, finansije u rasulu, dok se ljudska prava neprestano krše, posebno nad nealbancima. Po njegovim rečima, i međunarodni položaj Kosova je neizvestan.

Jednom rečju Kosovo se, prema Jeremiću, zaglavilo u pravnom, političkom i ekonomskom haosu, što je rezultat pokušaja jednostranog otcepljenja od Srbije.

Dajući kompletan prikaz istorijata današnjeg stanja na Kosovu srpski ministar je izneo i navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima i nehumanom postupanju sa pripadnicima drugih nacionalnosti.

On je posebno naglasio da se mora doći do istine o ovim ozbiljnim optužbama jer je to etičko i pitanje ljudskih prava prvog reda.

Ono ne sme biti politizovano niti povezivano sa diplomatskim neslaganjima oko Kosova.

Da bi pravda bila zadovoljena, Jeremić je istakao da je neophodna potpuna i nezavisna krivična istraga sa međunarodnim mandatom i koja bi bila međunarodno obavezujuća.

Jeremić je naglasio da to, kao što je i u svim ostalim prilikama rešavanja pitanja ratnih zločina na Balkanu bilo slučaj, zahteva uključenje Saveta bezbednosti UN.

Tanjug

objavljeno: 18.02.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Srbija privržena kompromisu oko Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2011

NJUJORK -..Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija privržena postizanju kompromisa o Kosovu koji bi bio obostrano prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje za srpsku pokrajinu...Govoreći sinoć na Harvardskom univerzitetu, Jeremić je naglasio da je to jedini način da se dođe do...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.