Izvor: RTS, 17.Sep.2021, 16:53

Jeremenija tužila Azerbejdžan pred Međunarodnim sudom pravde

Jermenija je višedecenijski teritorijalni spor sa susednim Azerbejdžanom, koji je ponovo prerastao u oružani sukob prošle godine, iznela pred najviši sud Ujedinjenih nacija.
Jermenija je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde (MSP) navodeći da je Azerbejdžan prekršio međunarodnu konvenciju koja ima za cilj ukidanje rasne diskriminacije, saopštio je juče sud, prenosi AP.
Prema saopštenju, Jermenija je navela da su kao rezultat onoga što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je nazvala, "politikom mržnje sponzorisanom od države", Jermeni bili izloženi sistemskoj diskriminaciji, masovnim ubistvima, mučenjima i drugim zloupotrebama.
Tužba se odnosi na region Nagorno-Karabaha koji je više od četvrt veka bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga, koje je podržavala jermenska vlada.
Dugotrajne tenzije između hrišćanskih Jermena i većinom muslimanskih Azera uzavrele su raspadom Sovjetskog Saveza, a sukob koji je izbio 1988. godine kada je region pokušao da se pridruži Jermeniji, eskalirao je u rat nakon raspada SSSR-a 1991. godine, u kome je poginulo najmanje 30.000 ljudi i raseljeno oko milion.
U borbama koje su obnovljene pre godinu dana ubijeno je na stotine ljudi, što je najveće eskaliranje sukoba od 1994. godine.
Jermenija je navela da je Azerbejdžan tokom prošlogodišnjih borbi izvršio "teška kršenja Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije".
U tužbi se navodi da je, čak i nakon što je 10. novembra stupio na snagu dogovoreni prekid vatre, posredovan od Rusije, "Azerbejdžan nastavio sa ubistvima, mučenjima i drugim zlostavljanjima jermenskih ratnih zarobljenika, talaca i drugih pritvorenih osoba".
Prema najavama zvaničnika iz Bakua, očekuje se da Azerbejdžan sledeće nedelje podnese sličnu tužbu protiv Jermenije pred Međunarodnim sudom pravde.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jermenija tužila Azerbejdžan za rasnu diskriminaciju pred Medjunarodnim sudom pravde

Izvor: Danas, 17.Sep.2021

Jermenija je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokrenula proces protiv Azerbejdžana, optuživši ga za kršenje međunarodne konvencije čiji je cilj eliminisanje rasne diskriminacije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.