Jenki, idite kući!

Izvor: Glas javnosti, Beta, 01.Jul.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jenki, idite kući!

BAGDAD - Iračke vojne snage preuzele su juče od američkih snaga kontrolu nad prestonicom Bagdadom i drugim gradovima, čime je završen proces povlačenja američke vojske izvan gradova u Iraku.

Rok za povlačenje iz naseljenih područja istekao je u ponoć, a nakon toga nebo nad Bagdadom bilo je osvetljeno vatrometom. Više hiljada ljudi okupilo se pevajući patriotske pesme na proslavi koja je organizovana u jednom od bagdadskih parkova.

Svečana ceremonija počela je simboličnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uručivanjem ključeva od zgrade iračkog ministarstva odbrane, koje je američki general Danijel Bolger uručio svom iračkom kolegi.

Proslava je nastavljena i u jutarnjim satima, kada su policijska patrolna kola puštala patriotske pesme preko ozvučenja.

„Povlačenje američkih trupa je završeno u svim gradovima, posle svega što su žrtvovali zarad bezbednosti (u Iraku). Sada proslavljamo ponovno uspostavljanje suvereniteta“, izjavio je savetnik iračkog premijera Sadik al Rikabi.

Ukoliko iračke snage uspeju u narednim mesecima da održe bezbednost u gradovima, to će značiti da je zemlja konačno na putu stabilizacije. Ukoliko pak ne uspeju, američki predsednik Barak Obama, koji je obećao potpuno povlačenje američkih snaga iz Iraka, naći će se u nezavidnoj situaciji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.