Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jenjavanje nereda u Francuskoj

Pariz -- Posle skoro dve nedelje stanje u Francuskoj se polako smiruje, čemu je doprinelo i uvođenje policijskog časa u nekim gradovima.

Nova ovlašćenja u vanrednom stanju iskoristilo je za sada samo nekoliko gradova, gde je uveden selektivan policijski čas. Maloletnici ne smeju da budu na ulici bez pratnje odraslih između 22 i 6. Policija ima pravo da pretresa stanove i zabranjuje javna okupljanja. Da li zbog vanrednog stanja ili ne, nasilje na niovu cele zemlje u poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 24 sata bilo je znatno manje nego prethodnih dana.

Po oceni francuske javnosti, reč je o socijalnim nemirima, koji nemaju veze sa religijom, iako su neki desničarski krugovi želeli da ih predstave kao religiozno motivisane. U Amijenu, gde je prethodnih dana gorelo mnogo automobila, uveden je policijski čas i situacija je mirna. I među Francuzima afričkog i arapskog porekla pravi razlozi nezadovljstva sve se jasnije izražavaju: "Želimo normalne poslove, želimo da živimo kao svi drugi. Hoćemo da se integrišemo, jer mi smo Francuzi. Kad čujem da neko na televiziji kaže 'ma ako im ovde nije dobro neka se vrate u svoje zemlje', imam potrebu da odgovorim 'Ja sam se ovde rodio i niko me neće oterati odavde'."

Nasilje je značajno smanjeno, ali nije prestalo. I noćas je spaljeno više od 600 automobila, ali taj broj se više ne meri hiljadama.

Da li se mere sprovode kako treba pokušao je u poseti Tuluzu da utvrdi i ministar unutrašnjih poslova Francuske Nikola Sarkozi. On je tom prilikom naveo da policija mora da uspe, jer izbora nema. "Nema sumnje nećemo ustuknuti ni za santimetar", rekao je Sarkozi: "Stvar je jednostavna. Pobediće ili bande ili Republika. Alternativa je u tom izboru, između snage zakona Republike ili nasilničke snae bandi. Odlučili smo se za pravni sistem Republike. Ni vi ni mi nemamo drugi izbor".

Zapaljeni automobili i u Nemačkoj

Nepoznate osobe su u Kelnu i Berlinu prošle noći zapalile više automobila, saopštila je policija u tim gradovima. U berlinskim četvrtima Veding i Pankov zapaljeno je šest automobila i jedan motorcikl. Vlasti za sada ne mogu da kažu da li incidenti imaju veze s nemirima u Francuskoj.

U Kelnu su zapaljena četiri automobila, a policija je izričito isključila vezu tih slučajeva s neredima u Francuskoj, prenosi Beta.

Malobrojni incidenti u Nemačkoj su se prošle noći i prethodni dana dogodili ili u četvrtima s velikim udelom stranaca ili u onima u kojima je velika nezaposlenost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.