Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemenski ogranak Al Kaide zauzeo glavni aerodrom

Jemenski ogranak Al Kaide preuzeo je danas kontrolu nad glavnim aerodromom, pomorskom lukom i naftnim terminalom na jugu Jemena nakon kraćeg okršaja sa vojskom, rekli su vojni zvaničnici i žitelji.

Borci Al Kaide sukobili su se sa pripadnicima jedne od najvećih pešadijskih brigada jemenske vojske u blizini grada Mukale, koga su ekstremisti zauzeli početkom meseca, rekli su jemenski zvaničnici

Zvaničnici iz Sane, koji su insistirali na anonimnosti, takođe su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naveli da su komandanti brigade pobegli.

Brigada je zadužena za obezbeđivanje obale Mukale, prestonice najveće provincije u Jemenu, Hadramavl.

Nakon zauzimanja aerodroma, ekstremisti su lako zauzeli pomorsku luku i naftni terminal.

Saudijska Arabija počela je, zajedno sa saveznicima, 26. marta vazdušne udare u Jemenu, kako bi odbranila vladu predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija od napredovanja šiitskih pobunjenika Huta.

Hadi, koji se u februaru sklonio u Aden pošto je pobegao iz Sane, utočište je potražio u Rijadu, u jeku ofanzive šiitskih pobunjenika, koja je nastavljena uprkos vazdušnim udarima.

Posmatrači navode da Al Kaida i druge grupe koriste nestabilnost u Jemenu, gde je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od 19. marta 540 ljudi izgubilo život.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jemenski ogranak Al Kaide zauzeo glavni aerodrom

Izvor: Blic, 16.Apr.2015

Jemenski ogranak Al Kaide preuzeo je danas kontrolu nad glavnim aerodromom, pomorskom lukom i naftnim terminalom na jugu Jemena nakon kraćeg okršaja sa vojskom, rekli su vojni zvaničnici i žitelji...Borci Al Kaide sukobili su se sa pripadnicima jedne od najvećih pešadijskih brigada jemenske vojske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.