Jelinčič: Bacanje para na Kosovo

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelinčič: Bacanje para na Kosovo

Slovenci postali američke sluge, smatra Zmago Jelinčič

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana, 7. marta – „Ambasador spakovao kofere”, tim rečima je komercijalna POP TV obelodanila da je Predrag Filipov, ambasador Srbije, napustio „teritoriju Slovenije pošto je predao protestnu notu zbog priznanja Kosova”, čime je namireno strahovanje domaće javnosti na temu „šta će Srbi sad učiniti našem biznisu”. Snižavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odnosa je „minimalna diplomatska akcija”, gest koji ničim neće ugroziti snažne privredne interese Slovenije u Srbiji, obznanila je POP TV, izvrgavši podsmehu brigu opozicije da bi Srbi umesto kozmetičkih i neškodljivih, mogli da potegnu neki ozbiljan potez u smeru zaoštravanja na liniji Beograd – Ljubljana.

Jožef Kunič, šef slovenačkog Društva za međunarodne odnose, potvrdio je validnost teze ministra Dimitrija Rupela da su slovenački interesi dobro zaštićeni u Beogradu, opaskom da je Srbija, da je htela da iskaže oštrinu nezadovoljstva prema Sloveniji, mogla, na primer, da snizi nivo odnosa na otpravnika poslova, ali to nije uradila. Usledilo je objašnjenje da to znači da se ambasador Srbije vraća u Ljubljanu „najkasnije za šest meseci”, kada će međudržavni odnosi biti „potpuno normalni”. Ukratko, odlazak Filipova put Beograda prikazan je kao deo balkanskog folklora, tačnije kao minorna „demonstracija” Jeremićevog MSP-a.

Sad je jasno da je vlast u Ljubljani opravdano tvrdila da se „Srbi neće usuditi da pljunu u sopstveni čanak” pokretanjem ikakvih ljućih mera protiv Slovenije, a to potkrepljuje i Zdenko Pavček, predsednik Privredne komore Slovenije, rečima da je upravo razgovarao sa kolegama u Srbiji koji garantuju da nema nikakvih problema, „a i ako se desi neki ispad, to je usamljen eksces a ne organizovana akcija protiv slovenačke robe ili preduzeća”. Televizija „A kanal” objavila je u dramatičnom tonu da nije dobila odgovor iz MSP-a Srbije jesu li odnosi između Slovenije i Srbije prekinuti, uz podsećanje da iz Beograda još nije stiglo izvinjenje koje je tražio premijer Janša zbog kamenovanja slovenačke ambasade u Beogradu.

Niko od srpskih zvaničnika, saznaje „Politika”, nije zatražio objašnjenje (ni izvinjenje) od nadležnih slovenačkih organa zbog tvrdnji koje su iznete u slovenačkom parlamentu 5. marta da Slovenija „s priznanjem Kosova priznaje i neku novu Srbiju”.

Zanimljivo je da u Sloveniji teritorijalnu celovitost Srbije srčano brane poslanici Slovenačke nacionalne stranke sa Zmagom Jelinčičem na čelu. On je upozorio ministra Rupela da je „priznanje nikad postojeće države Kosovo jedna od najvećih grešaka koju čine slovenačka vlada i politika”, uz nauk da je ministar neznalica jer odluku o priznanju Kosova bazira na Ustavu SFRJ iz 1974, iako je „taj ustav dopuštao samostalnost isključivo republikama, a ne i autonomnim pokrajinama”. Predsednik SNS-a pita se, s obzirom na to da je samo Srbija imala dve autonomne pokrajine, „nije li slovenačkoj vladi u interesu da uskoro prizna i Vojvodinu – kao samostalnu državu?”.

Podsetivši da Amerika ide u tom pravcu, Jelinčič je iznervirao Rupela kome se žurilo u Brisel (gde je od Kondolize Rajs primio čestitku za posao sproveden oko Kosova), opaskom da je Slovenija podlegla „pritiscima SAD” da brzo prizna Kosovo. „Šta smo mi imali od Kosova?”, upitao je Jelinčič i odgovorio, umesto Rupela: „Nikad ništa! To je bila beskrajna rupa u koju smo u bivšoj Jugoslaviji bacali pare za nerazvijene, a izgradilo se nešto minorno, biblioteka, univerzitet, termocentrala”" Podsetivši da je jedan od razloga nezadovoljstva Slovenije u nekadašnjoj SFRJ bio diktat federacije da plaća za „narazvijene”, Jelinčič je ismejao Rupela jer je ministar svoj poziv parlamentu da potvrdi državu Kosovo zaključio tvrdnjom da „ta odluka nije uperena protiv Srbije”. „E, ja baš mislim da je uperena direktno protiv Srbije. To je totalna zloupotreba Rezolucije 1244 SB UN”, opomenuo je Jelinčič, dodavši: „Ovo je veoma nefer prema Srbiji, a opet ekstremno glupo i prema Sloveniji. Privreda Slovenije alarmira da ćemo tamo dugoročno mnogo izgubiti, a ministar (Rupel) tvrdi da 'Srbija puno dobija od Slovenije’!? Ali Slovenija ima četiri puta više koristi od Srbije, dok na Kosovu imamo investicije koje će potonuti" Slovenija će, osim za druge nerazvijene države (EU), od sada plaćati i za Kosovo, i to mnogo više nego što je ikada plaćala.”

„Zašto Slovenija toliko žuri da skoči u bazen za koji ne znamo ima li u njemu vode? Ovom odlukom zarivamo nož u leđa Srbiji, državi koja je u Drugom svetskom ratu prihvatila slovenačke izbeglice”, upozorio je Jeličnič. „Slovenija ovako vraća Srbiji; očito smo mi Slovenci, ne svi ali mnogi, ponovo postali sluge, u ovom slučaju SAD”, nezadovoljan je Jelinčič što Slovenija pomaže Vašingtonu da na „Kosovu podigne evropski Gvantanamo” i „izdaje prijateljstvo Srba – zato da bismo se uvukli u dupe Americi i EU”.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.