Izvor: B92, 23.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji roming u EU

Strazbur -- Evropski parlament je usvojio uredbu koja bi operatere trebalo da prinudi da pojeftine razgovore u romingu.

To se odnosi na razgovore mobilnim telefonima sa inostranstvom. Nove cene trebalo bi da važe od 29. juna, po objavljivanju u zvaničnom glasniku Evropske unije. Cene rominga biće u naredne tri godine smanjene na otprilike polovinu sadašnjih, koje su u proseku oko jednog evra za minut razgovora.

Saglasnost na ovaj predlog trebalo bi da daju još ministri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telekomunikacija zemalja-članica Unije, na sastanku 7. juna, ali je to, kako ističu agencije, sada već samo formalnost.

Mobilni operateri, koji već duže vreme izražavaju otpor prema toj uredbi imaće, po njenom objavljivanju, rok od mesec dana da svoje korisnike obaveste o novim cenama.

U prvoj godini regulacije, cene telefoniranja u inostranstvo mobilnim potrošačima trebalo bi da padnu na najviše 49 evrocenta za minut razgovora iz inostranstva i na 24 centa za pozive koji se primaju, a u drugoj godini bi dalje padale na 46, odnosno 22 centa.

U trećoj godini bi razgovor iz inostranstva trebalo da košta 43 centa za minut, a 19 centi za primljeni poziv. Ukoliko se dođe do zaključka da su i cene SMS i MMS-poruka koje se šalju u i iz inostranstva neprimerene, ne isključuje se mogućnost da će EU početi i njih da reguliše.

Oko 150 miliona korisnika mobilnih telefona u EU svake godine koristi rominig za pozive van zemlje, a dogovor o najvišoj ceni za tu uslugu je jedna od naznačajnijih mera regulacije cena u EU poslednjih godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.