Jeftin i jednostavan

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftin i jednostavan

Ukoliko tražite amatersku spravu nešto većeg zuma i kvalitetne optike, BenQ je dobro rešenje

Kompanija BenQ do sada nije proizvodila digitalne foto-aparate visoke klase, pa ni od modela DC P500 nismo očekivali profesionalne odlike. Umesto toga, on je amaterima doneo nekoliko privlačnih mogućnosti.

Prva je nešto veći zum od proseka: 5x je upotrebljivije od uobičajenih 3x, a pri tome u uobičajenim okolnostima ne zahteva stativ. Važniji od zuma je kvalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << optike – ugrađen je "Pentaksov" SMC (Super Multi Coating) objektiv, čiji premazi na sočivima obezbeđuju minimalno rasipanje svetlosti. Rezultati koje DC P500 postiže jesu natprosečni u amaterskoj klasi, bez primetnih izobličenja i hromatskih aberacija u svim područjima žižnih daljina.

Lepa vest je makrorežim u kojem se predmetu snimanja možete približiti na samo tri santimetra.

Nema primedbi ni na kvalitet kućišta – pretežno je od metala, privlačnog izgleda i jednostavnog četvrtastog oblika sa zaobljenim ivicama, a stilizovani rukohvat olakšava korišćenje jednom rukom. Zumom se upravlja preko prstena oko tastera za okidanje (slično "Kanonovim" aparatima) raspored tastera je dobar, a 2,5-inčni LCD ekran je kvalitetan i ima visoku rezoluciju: vrlo se jasno vidi ako snimak nije uspeo i možete odmah da slikate ponovo. Kao i većina savremenih foto-aparata ove klase, DC P500 je ostao bez optičkog tražila.

Iskusni korisnici neće mnogo dobiti – ručno podesivih parametara ima veoma malo, ali zato amateri mogu da uživaju u jednostavnosti upotrebe i pouzdanoj automatici, bez mogućnosti da pogreše. Praktično jedino na šta se može uticati jeste balans belog i kompenzacija ekspozicije, a pošto je maksimalna osetljivost ISO 400, ne treba očekivati spektakularne rezultate uz slabo osvetljenje.

Tada ni blic ne pomaže mnogo zbog ograničenog dometa, zato i ne troši mnogo energije, pa se ugrađeni litijum-jonski akumulator ne prazni brzo. U vezi s tim, BenQ je na ovom modelu uveo jednu veoma praktičnu novinu – osim priloženim punjačem, akumulator se puni i preko USB utičnice kada je sprava povezana s računarom.

Osim sa statičnim, DC P500 daje dobre rezultate i sa pokretnim slikama – podržava VGA rezoluciju sa 30 slika u sekundi, uz video snima i zvuk, a tu se krije još jedan vrlo praktičan novitet. Naime, moguće je pauziranje tokom snimanja, čime se može izbeći potreba za povezivanjem više kadrova u jednu celinu – svi koji su to radili, znaju koliko video montaža oduzima vremena.

Sve ove praktične osobine i kvalitet koštaju manje od dvesta evra, tako da DC P500 može da bude veoma privlačan izbor svima kojima je cilj da ne razmišljaju mnogo dok pritiskaju dugme, a da pri tome dobiju dobre rezultate.

Da podsetimo, u cenu je uračunat litijum-jonski akumulator, ali uprkos ugrađenih 32 MB memorije, ne oklevajte sa kupovinom SD kartice – osnovna memorija će uvek poslužiti kao zlatna rezerva.

--------------------------------------------------------------------------

BenQ DC P500

Rezolucije: 5 MP, 3 MP, 2 MP,1,2 MP, 0,3 MP
Video: VGA, 320 x 240, 160 x120; 30 s/s
Zum: optički/digitalni 5x/4x
Osnovna memorija: 32 MB, unutrašnja
Format memoriskih kartica: SD
Ostalo: kvalitetna optika, punjenje baterije i preko USB

Cena: 125 evra

Bojan Stanojević

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.