Jedna žrtva nereda u Estoniji

Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna žrtva nereda u Estoniji

Talin

Talin -- Jedna osoba je poginula, oko 60 je povređeno, u neredima u Talinu zbog odluke o izmeštanju spomenika i grobnice sovjetskih vojnika.

Uprkos oštrim protestima Moskve, vlasti Estonije su noćas demontirale Spomenik bronzanom vojniku, obeležnje sovjetskim vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu, prenele ga na vojno groblje i počele ekshumaciju posmrtnih ostataka vojnika. Tako su izbili najveći sukobi od kada je Estonija postala nezavisna, a protestovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prvenstveno ruska manjina koja živi u Estoniji.

Policija upotrebila i suzavac da bi razbila demonstrante na manje grupe. Nekoliko hiljada se potom raštrkalo po gradu. Grupe po centru grada razbijale su izloge, stakla, palile kioske, udarale automobile.

Protiv oko 300 uhapšenih učesnika nereda biće podignute krivične prijave za kršenje javnog reda i mira.

Plašeći se novih nereda, estonske vlasti su odlučile da privremeno obustave ekshumaciju posmrtnih ostataka, saopštio je ministar odbrane Jak Avikso.

Razmirice oko spomenika pokvarile su i inače loše odnose Estonije i Rusije.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je oštro osudilo odluku Talina, upozoravajući da će se skandal odraziti na odnose Rusije s NATO-om i Evropskom unijom, dok će gornji dom ruskog parlamenta danas predložiti prekid diplomatskih odnosa sa Estonijom.

"Bolje je da se ta statua sada ukloni, nego da na nju bacaju farbu i pišu uvredljive slogane svaki put na Dan pobede ili u sličnim prilikama", rekao je Vladimir Žirinovski, zamenik predsednika ruske Dume.

Sukob oko Bronzanog vojnika tiče se zapravo sukoba iz Drugog svetskog rata, kada je Crvena armija 1940. okupirala Estoniju, a posle godinu dana u Estoniji se našla vojska Trećeg rajha.

Sovjetski savez je1945. pripojio Estoniju, koja je do raspada SSSR-a ostala njegov deo. Nakon rata, Staljin je prema Estoncima, koje je optužio za saradnju sa neprijateljem, sproveo oštre mere.

Odluku o uklanjanju Bronzanog vojnika i ekshumaciji tela sovjetskih vojnika donele su nacionalističke estonske snage, koje smatraju da je SSSR 1944. okupirao Estoniju i da zato simboli tog čina treba da budu uklonjeni.

Tokom Drugog svetskog rata, Estonija je imala vojnike i na strani SSSR-a i na strani Nemačke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.