Jedinice za suzbijanjen terorizma na aerodromima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinice za suzbijanjen terorizma na aerodromima

Australijski premijer Toni Abot rekao je danas da su, na najvećim međunarodnim aerodromima u Australiji - u Sidneju i Melburnu, raspoređene specijalne jedinice za suzbijanjen terorizma koji mogu da zaustave "sumnjive osobe".

U obraćanju poslanicima parlamentu, Abot je naveo da će takve jedinice biti raspoređene i na ostalim australijskim međunarodnim aerodromima da prate kretanje putnika na mestima za bezbednosnu proveru i da se očekuje uvođene biometrijskog skrininga putnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenela je agencija AP.

Australijska vlada je otišla korak dalje i potpisala sa američkom vladom sporazum o razmeni informacija u cilju jačanje njihovih sposobnost da potvrde identitet stranih putnika, čime je dogovorena razmena izdatih viza i imigracionih informacija.

Istovremeno iz Kambere je saopšteno da će Australija i SAD, u septembru, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ukazati na potrebu da vlade više međusobno sarađuju protiv zajedničke pretnje - terorizma.

Jedan Australac, koji se bori u redovima ekstermističke grupe Islamske države Iraka i Levanta, objavio je na društvenim mrežama fotografiju i pohvalio svog maloletnog sina koji drži odsečenu glavu sirijskog vojnika.

Fotografiju svog sina, Haled Šaruf je postavio na tviteru i potpisao rečima - "to je moj sin", javila je AP pre dve nedelje.

On je bio među devet muslimana optuženih 2007. za skladištenje materijala za izradu bombi i planiranja terorističkih napada u Sidneju i Melburnu i 2009. je osuđen na četiri godine zatvora.

Šaruf je iskoristio pasoš svoga brata, da prošle godine, napusti Australiju sa suprugom i tri sina da bi se borio u Siriji i Iraku.

Abot je priznao ovog meseca da, nacionalna granična bezbednost nije bila dovoljno dobra, pošto je i drugi osumnjičeni džihadista odleteo na Bliski istok koristeći tuđi pasoš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.