Izvor: B92, 21.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan nemački talac ipak živ

Kabul -- Tvrdnje talibana da su ubili dvojicu nemačkih talaca nisu tačne, jer je jedan od talaca živ dok je drugi umro od srčanog udara.

"Prema informacijama kojima mi raspolažemo, jedan od njih je preminuo od srčanog napada dok je drugi još uvek živ", izjavio je portparol Ministarsva inostranih poslova Ahmad Bahin, prenosi Rojters.

Na pitanje novinara zašto je onda ranije danas portparol talibana saopštio da su pogubljena obojica nemačkih državljana, Bahin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odgovorio da portparol pobunjenika nije imao prave podatke.

Talibani su ranije danas zapretili da će likvidirati najmanje 20 nemačkih i južnokorejskih talaca, ukoliko Nemačka i Južna Koreja ne povuku svoje vojnike iz te zemlje.

Dvojica Nemaca, čiji identitet nije saopšten, oteti su u sredu u provinciji Vardak, oko 100 kilometara južno od Kabula.

Talibani su juče, u provinciji Gazni oteli i južnokorejske putnike koji su autobusom iz Kandahara išli za Kabul. Predsednik Južne Koreje javno poziva da se taoci puste.

"Jedinice Dongui i Dasan koje rade u Avganistanu nisu borbene jedinice. Svakodnevno su pregledali na stotine avganistanskih civila, gradili mostove i objekte kako bi pomogli rekonstrukciju Avganistana. Ti su radovi skoro završeni", rekao je Ro Mu-hjun, predsednik Južne Koreje.

Misiju Južne Koreje čini oko 200 inžinjera i lekara. Porodice otetih mole da se udovolji zahtevima Talibana.

"Vlada u Seulu je već donela odluku da povuče vojsku do kraja godine. Povucite ih odmah i spasite živote 20 Korejaca koji su neprocenjivi svojim porodicama i ništa ih ne može zameniti", poručio je Ča Sung-min, brat jednog od otetih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.