Jedan liberal manje u Vladi RF: Uhapšen ministar Uljukajev

Izvor: Vostok.rs, 16.Nov.2016, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan liberal manje u Vladi RF: Uhapšen ministar Uljukajev

„On je telefonirao nekoliko puta različitim ljudima, između ostalog i visokim funkcionerima civilnih i bezbednosnih struktura. I svima je postavljao jedno jedino pitanje: ’Šta se ovo dešava?’“ – tako svedok opisuje specijalnu operaciju hapšenja ministra ekonomskog razvoja Alekseja Uljukajeva, o kojem je Istražni komitet obavestio javnost 15. novembra noću u 2:30. Ministar je optužen za uzimanje mita u visini od 2 miliona dolara.

Uljukajev je uhvaćen na delu dok je primao mito. Cela situacija je bila pod kontrolom pripadnika Federalne službe bezbednosti. Prema saopštenju Istražnog komiteta, mito je vezan za kupovinu kontrolnog paketa akcija naftne kompanije „Bašneftь“ koji pripada državi. Na tu kupovinu je pretendovala kompanija „Rosnjeft“, ali joj je za realizaciju bila potrebna pozitivna ocena ugovora koju izdaje Ministarstvo ekonomskog razvoja na čijem čelu je bio Uljukajev. Za tu ocenu je ministar iznudio novac preteći predstavnicima kompanije „Rosnjeft“.

Ovo je u savremenoj Rusiji prvi slučaj hapšenja aktuelnog ministra i pokretanja krivičnog postupka protiv njega. Prema rečima izvora agencije „RIA Novosti” u pravosudnim organima, Federalna služba bezbednosti (FSB) je pratila Uljukajeva „sigurno više od godinu dana“, a kako je potvrdio portparol predsednika RF Dmitrij Peskov, Vladimir Putin je znao za to.

Aleksej Uljukajev pripada liberalnom krilu u vladajućim strukturama. Radio je u Vladi ukupno 11 godina, a pored toga je 9 godina bio na dužnosti prvog zamenika direktora Centralne banke RF. Kao ministar se zalagao za reforme usmerene protiv jačanja državne kontrole u oblasti ekonomije i redovno se konfrontirao sa Ministarstvom finansija, odgovornim za realizaciju federalnog budžeta. Nije se libio da daje kranje negativne ekonomske prognoze. Na primer, u oktobru ove godine prognozirao je stagnaciju ruske ekonomije, koja će navodno trajati 20 godina.

„Sada ništa nije jasno”

Pojedine kolege ruskog minstra iz liberalnog krila izrazile su negodovanje povodom hapšenja, okarakterisavši događaj kao „apsurd“, a optužbe kao „čudne“.

„On je poslednji u koga bi se moglo posumnjati da čini tako nešto. Ono što sada piše u štampi deluje kao apsurd. Sada ništa nije jasno“ – tako je hapšenje prokomentarisao prvi zamenik direktorke Centralne banke Sergej Švecov. „Da je Aleksej Uljukajev optužen za prebrzu noćnu vožnju moskovskim ulicama u kojoj je udario staricu, čak bi i u to bilo lakše poverovati“, rekao je Aleksandar Šohin, šef Ruskog udruženja industrijalaca i preduzetnika.

Njemu je sumnjiva visina sume i njena svrsishodnost. „Nikome, ni ekspertima ni zvaničnicima, ne pada u oči da ’Bašnjeft’ košta 329 milijardi rubalja [5,03 milijarde dolara], a to je tržišna cena. Čudna optužba je uzimanje mita za pozitivnu ocenu ugovora kada je u pitanju tržišna cena“, istakao je Šohin.

Početkom oktobra ove godine Vlada RF odobrila je kompaniji „Rosnjeft“ da kupi 50,0755% akcija kompanije „Bašnjeft“, jednog od najvećih proizvođača nafte u Rusiji, za 5,03 milijarde dolara, s tim što su revizori iz kompanije E&Y procenili da državni paket akcija vredi 4,67 milijardi dolara. Glavni pretendent na kontrolni paket akcija bio je „Lukojl“, najveća privatna naftna kompanija u Rusiji, ali njen direktor Vagit Alikperov je istakao da je cena od 4,67 milijardi dolara preterano visoka. Tako je jedini kupac ostala kompanija „Rosnjeft“, čiji je direktor Igor Sečin, i ugovor je sklopljen bez tendera.

Po mišljenju Valerija Homjakova, generalnog direktora nevladine organizacije „Savet za nacionalnu strategiju“, sve to deluje kao „nameštaljka“. „Igor Sečin je stari Putinov prijatelj. Zar će normalan čovek pretiti Putinovom prijatelju? Uostalom, i dva miliona dolara je smešna suma za funkcionera tog nivoa. Kod nas pukovnici MUP-a kradu milijarde i drže ih u stanu“, podsetio je on na nedavnu korupcionašku aferu.

Član stručnog saveta nevladine organizacije „Institut za socioekonomska i politička istraživanja“ Aleksej Zudin rekao je u razgovoru sa dopisnicom „Ruske reči“ da nije stvar u visini mita, jer je i to prilično velika suma, nego ga zbunjuje druga stvar. Naime, Istražni komitet je izjavio da nema nikakve primedbe u vezi sa kompanijom „Rosnjeft“ jer je ona legalnim putem kupila paket akcija. „Ali, ako je ugovor sklopljen na osnovu zaključka koji je dobijen za mito, može li se smatrati da je taj posao legalan? To pitanje ima i drugu stranu medalje: Ako je posao ipak legalan, šta onda znači tvrdnja da je kompanija ’Rosnjeft’ ponudila zaista najpovoljniju cenu? Ako je tako, onda i mito gubi smisao“, kaže Zudin i ujedno iznosi pretpostavku da će možda uslediti ubedljivo objašnjenje, ali da ono zasada nije izneto.

Napad na liberale

Predstavnici kompanije „Rosnjeft“ nisu želeli da komentarišu dejstva Istražnog komiteta. Oni smatraju da zbog slučaja sa Uljukajevom kupovina akcija baškirske kompanije neće biti dovedena u pitanje. „To je odlično i izuzetno korektno sklopljen posao... Istražni komitet je, po mom mišljenju, potpuno jasno i nedvosmisleno formulisao da nema i ne može biti nikakvih primedbi na ’Rosnjeft’“, izjavio je portparol kompanije Mihail Leontjev.

Zasada je Uljukajev zaista jedini akter ovog slučaja. Nikakve primedbe se ne stavljaju ni banci VTB, koja je bila agent prodaje.

Kremlj je svoj stav izrazio na sledeći način: „To je veoma ozbiljna optužba koja zahteva veoma ozbiljne dokaze. U svakom slučaju, nekakvu odluku o tome može doneti samo sud“, rekao je Peskov.

Ima i onih koji smatraju da čitav slučaj ima političku pozadinu. Pavel Saljin, direktor Centra za politička istraživanja Finansijskog univerziteta pri Vladi RF kaže da ima mnogo pitanja, a jedno od njih je zašto uzimati mito posle, a ne pre privatizacije. „Prvo, Uljukajev je jedan od istaknutih predstavnika grupe sistemskih liberala. Drugo, on odgovara za izbor socijalno-ekonomske politike koju oponenti liberala odavno kritikuju“, kaže Saljin. Po njegovom mišljenju, to je ujedno i napad na položaje sistemskih liberala u državnom aparatu i na njihovu ideologiju, i „možda će taj napad uroditi plodom“.

Sabesednici dopisnice „Ruske reči“ smatraju da je to svakako i napad na Dmitrija Medvedeva, ali ne tako snažan da bi ruski premijer morao podneti ostavku. „Teško da Medvedeva nešto u ovom slučaju ugrožava. On ne može da zna koliko koji ministar uzima i da li uzima. Uljukajev potiče iz Gajdarove ekipe [Jegor Gajdar, glavni ideolog ekonomskih reformi 1990-ih]. Sećam se kako je krajem 1991. godine Gajdar postao vršilac dužnosti premijera i pozvao je predstavnike stranki. I ja sam bio tamo u ime Demokratske stranke Rusije. Uljukajev nam je tada služio čaj. ’Ljoša, sipaj nam čaja’, rekao je Gajdar“, pripoveda Homjakov.

Političke pozicije Dmitrija Medvedeva do danas su bile veoma jake, i posebno su ojačale posle izbora održanih u septembru, smatra Zudin. On je imao dosta koristi od uspešnih parlamentarnih izbora u kojima je vladajuća stranka „Jedinstvena Rusija“ osvojila većinu, koja joj omogućava da menja Ustav. „Da, to je napad na njega, ali koliko je taj napad snažan – pokazaće događaji koji slede“, smatra Zudin.

Sam ruski premijer je izjavio da se radi o teškom događaju za vlast i konkretno za Vladu. „To je nešto što ja ne mogu da shvatim“, rekao je Dmitrij Medvedev na proširenoj sednici frakcije „Jedinstvene Rusije“ i pozvao da se sve krajnje detaljno ispita.

Ili je možda sve jasno?

Ruski ekspert, ekonomista i publicista Mihail Hazin, dovodi u vezu hapšenje ruskog ministra sa pobedom Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima. On smatra da za Uljukajeva postoji kompromitujući materijal „još od 1992. godine, kada je on radio sa Gajdarom, u prvoj Gajdarovoj vladi. Međutim, konstelacija snaga u elitama je bila takva da su ti ljudi bili nedodirljivi. Sada su zahvaljujući Trampovoj pobedi postali ’dodirljivi’”, rekao je Hazin.

Sa druge strane, ekonomista, politikolog i publicista Mihail Deljagin, direktor Instituta za probleme globalizacije, uveren je da je u pitanju najobičnija „drskost”. Naime, on smatra da je odluka o kupovini akcija kompanije „Bašneftь” bila doneta na političkom nivou, a ministar Uljukajev je hteo da „naplati” samo „to što će ispuniti odluku Vlade. To je, naravno, krajnja drskost, ali za te ljude je sve to normalno. Ne zaboravimo da je gospodin Uljukajev bio najbliži pomoćnik gospodina Gajdara. Ako se to ima u vidu, onda nemamo čemu da se čudimo”.

Istraga je saopštila da poseduje čitav niz ozbiljnih dokaza krivice Alekseja Uljukajeva, između ostalog i audio i video snimke, saopštila je Svetlana Petrenko, vršilac dužnosti upravnika informativne službe Istražnog komiteta RF. „Zasada se ti dokazi ne objavljuju u interesu istrage. Materijale koje poseduje istraga proverilo je državno javno tužilaštvo i sud ih je već prihvatio“, precizirala je ona, i dodala da Uljukajevljevu krivicu za uzimanje mita dokazuju i „specifični tragovi na prstima njegovih ruku“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razrešio je svojim ukazom Alekseja Uljukajeva dužnosti ministra ekonomskog razvoja „u vezi sa gubitkom poverenja”.

Jekaterina Sineljščikova,
Ruska reč

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

KREMLJ I DALJE U ŠOKU Šta stoji u pozadini hapšenja kakvo Rusija ne pamti?

Izvor: Blic, 16.Nov.2016

U optužnici Istražnog odbora Rusije protiv najvišeg funkcionera od pada SSSR, ministra privrednog razvoja Alekseja Uljukajeva, stoji da je pretnjama iznudio dva miliona dolara mita od najjače ruske državne naftne kompanije Rosnjeft. Ako se optužba pokaže tačnom, moglo bi da se desi da bude osuđen...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.