Jedan aktivista Grinpisa u Rusiji oslobođen, uskoro verovatno i ostali

Izvor: Blic, 24.Dec.2013, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan aktivista Grinpisa u Rusiji oslobođen, uskoro verovatno i ostali

Rusija je danas saopštila da su povučene tužbe za huliganstvo protiv jednog aktiviste međunarodne nevladine organizacije Grinpis, što je u skladu sa nedavno donesenim zakonom o amnestiji.

"Jedan od 30 optuženih aktivista Grinpisa obavešten je da je istražna komisija povukla sve tužbe protiv njega", naveo je u svom saopštenju portparol Grinpisa Aron Grej-Blok.

Očekuje se da će do kraja nedelje biti povučene tužbe i protiv ostalih aktivista Grinpisa, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ranije danas portparolka međunarodne organizacije u Rusiji Marija Favorskaja.

Aktivisti Grinpisa pokušali su 18. septembra u Pečorskom moru da se popnu na naftnu platformu Prirazlomna u znak protesta zbog eksploatacije nafte na Arktiku.

Narednog dana, ruske specijalne snage uhapsile su svih 30 ljudi s broda "Arktik sanrajz" (Arctic sunrise) i prebacile ih u zatvor u Murmansku i okolnim gradovima.

Uhapšeni aktivisti su državljani Argentine, Brazila, Britanije, Finske, Holandije, Poljske, Rusije i Švedske. Najpre su bili optuženi za pirateriju, a potom za huliganstvo, za šta je zaprećena kazna od sedam godina zatvora.

Favorskaja je kazala da su aktivisti sinoć potpisali dokument u kojem su naveli da se ne protive amnestiji. U skladu sa novim zakonom o amnestiji, juče su oslobođene i dve članice grupe Pusi rajot Nadežda Tolokonikova i Marija

Aljpohina, koje su takođe bile optužene za huliganstvo, a posle 10 godina zatvora pušten je i nekadašnji naftni tajkun Mihail Hodorkovski.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rusija oslobodila osam Grinpisovaca

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Dec.2013, 13:20

Rusija je povukla tužbe za huliganstvo protiv još osam aktivista Grinpisa, dan pošto je u skladu sa zakonom o amnestiji, oslobođen jedan od saradnika Grinpisa. Grinpis je to objavio na svom Tviter nalogu. Juče je Rusija saopštila da je svih optužbi oslobodjen britanski državljanin Entoni Peret. Aktivisti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.