Japanski car Akihito abdicira u korist sina

Izvor: RTS, 30.Apr.2019, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski car Akihito abdicira u korist sina

Japanski car Akihito, koji ima 85 godina, završava tri decenije dugu vladavinu i abdicira u korist sina, prestolonaslednika Naruhita. Akihito je prvi japanski car u poslednjih 200 godina koji abdicira.
Japanski car Akihito izrazio je želju da nova era njegovog sina, budućeg cara Naruhita, donese "mir i sreću" ljudima u Japanu i širom sveta.

Akihito je u poslednjem obraćanju narodu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predajući prestolonasledniku Naruhitu Presto hrizantema, izjavio da želi da nova era bude stabilna i plodna, i da se "moli svim srcem za mir i sreću za sve ljude u Japanu i širom sveta".
Na svečanosti u palati, Akihito je zahvalio svom narodu na podršci tokom 30-godišnje vladavine.
Akihito je dodao da je imao sreću što je mogao da ispuni svoje dužnosti sa punim poverenjem i verom u svoj narod.
Akihito će zvanično biti car do ponoći, kada će početi novo doba, u Japanu nazvano Reiva, što u prevodu znači "lepa harmonija".
Naruhito će u svom prvom ritualu u sredu kao imperator primiti carsku regaliju, uključujući mač i dragulj, kao dokaz njegovog uspona na tron.
Pored vladinih zvaničnika, samo odrasli muškarci članovi kraljevske porodice prisustvovaće tom ritualu, što je tradicija koje se vlada drži uprkos kritikama javnosti.
Car Akihito će imati novu titulu, imperator emeritus, ali će u potpunosti biti oslobođen službenih dužnosti i više neće potpisivati dokumente, primati strane zvaničnike, prisustvovati vladinim događajima ili vršiti rituale u palati.
Akihito čak neće prisustvovati ritualima sukcesije svog sina i uglavnom će se povući iz javnih nastupa.
Kraj jedne epohe 
Očekuje se da će Akihito uživati u penzionerskim danima, odlasku u muzeje i na koncerte, ili da će provoditi vreme u svojim istraživanjima u primorskoj vili.
Car Akihito je još 2016. godine izrazio želju da abdicira iz zabrinutosti zbog svojih godina i zdravlja.

Kao ustavno definisan simbol bez političke moći, Akihito je tražio razumevanje u poruci svom narodu i odmah je osvojio ogromnu podršku javnosti, otvarajući put za odobrenje abdikacije od strane vlade.
Usvajanje njegove abdikacije bilo je deo promena koje je Akihito doneo u palatu: on je bio prvi imperator koji se oženio građankom, caricom Mićiko, i odlučio je da bude kremiran nakon smrti, čime je promenio vekovni običaj sahranjivanja.
Poslednja abdikacija u Japanu dogodila se pre otprilike 200 godina, u vreme feudalnog perioda Edo, kada je car Kokaku abdicirao u korist svog sina Ninka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.