Izvor: Blic, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japancima ne smeta ako su pod prismotrom

Japanci se rado podvrgavaju biometriji, što zači da su im džepovi puni eletronskih čipova i njihovo kretanje se stalno prati putem sistema za lociranje satelitom (GPS). Ako bi se drugi narodi zbog toga brinuli, Japancima izgleda uopšte ne smeta što se gomilaju podaci o njihovom privatnom životu.



Privučeni novim tehnologijama, oni se bez trunke opiranja služe sredstvima kojima mogu da budu špijunirani.

"Japanci hrle na nove izume da ih isprobaju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatraju da tehnološka dostignuća predstavljaju poboljšanje svakodnevnice," kaže Hideaki Sirata, specijalista za individualne slobode i autorska prava.

Pitanje očuvanja individualnih sloboda ne postavlja se na isti način kao za Evropljane ili Amerikance, izjavio je agenciji Frans Preš ovaj 40-godišnji profesor univerziteta, odeven u tradicionalni kimono, koji radije u ruci drži lepezu nego najnoviji tip mobilnog telefona, ocenjujući da je to "manje opasno."

"Japanci smatraju da je kršenje njihove privatnosti kada se u javnosti objavljuju tajne iz njihovog života ili kada su na njihov račun izrečene klevete, ali ne i kada država ili neka kompanija u svakom trenutku znaju gde se oni nalaze ili koja su njihova interesovanja."

"Društvo još nije individualističko," kaže profesor Širata. "Članovi porodice smatraju se delovima istog tela." Stoga "nije čudno kada majka putem mobilnog telefona ili elektronske etikete u korak prati svog sina na putu do škole."

Na isti način, ugled neke kompanije često zavisi od toga kako ona motri na svoje radnike.

"Osoba zaposlena u Japanu nema primedbe na to što šef zna svakog trenutka gde se ona nalazi, pošto je taj podatak ključan u tradicionalnom okviru rada u grupi," kaže Širata.

Japanski potrošači i dalje ne smatraju pretnjom to što kompanije koje pružaju usluge ili nude proizvode prikupljaju podatke o njima.

"Potrošači to često vide kao prednost. Oni ne znaju, ili se prave da ne znaju, da se ova ili ona usluga zasniva na korišćenju ličnih podataka."

Ljubitelj sušija na čiji mobilni telefon dospe reklama o restoranu koji se upravo nalazi u kvartu kojim on šeta, prezadovoljan je što može da iskoristi tako suvislu poruku.

Poruke mu stižu u zavisnosti od njegovih interesovanja, njegovog profila i mesta gde se trenutno nalazi.

"Mušterija koja je dobila tu poruku ne ulazi u to što pošiljalac verovatno zna mnogo stvari o njenom životu," upozorava profesor.

Ubacivanje GPS-a u sve mobilne telefone, koje je u Japanu postalo obavezno u aprilu ove godine, nije pokrenulo polemike u javnosti. Ta inicijativa vlade potekla je u cilju da se automatski lokalizuje osoba koja sa mobilnog telefona zove hitne službe.

Profesor Širata podseća da "narod Japana nema konfliktan odnos prema državi." U istoriji zemlje nema revolucija.

Japanci veruju da je, na njihovom arhipelagu koji redovno potresaju zemljotresi i pogađaju jaki tajfuni, "uloga države da deluje za dobrobit nacije, što znači i da poseduje podataka o stanovnicima." Ipak, kaže Širata, "bezbednost je lak izgovor za špijuniranje."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.