Japan se seća velikog stradanja u Hirošimi

Izvor: RTS, 06.Avg.2016, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan se seća velikog stradanja u Hirošimi

U japanskom gradu Hirošimi obeležena je 71. godišnjica od američkog bombardovanja tog grada tokom Drugog svetskog rata. Na komemoraciji je gradonačelnik Hirošime pozvao ostale svetske lidere da slede primer američkog predsednika Baraka Obame, koji je u maju ove godine boravio u Hirošimi, i posete taj grad. On je i apelovao da se svet oslobodi svog nuklearnog oružja.
Po tradiciji udarcem o zvono u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Memorijalnom parku mira počela je komemoracija u Hirošimi, tačno u osam sati i 15 minuta po lokalnom vremenu kada je američki bombarder bacio bombu. 

Oko 50.000 ljudi, među kojima su bili i preživeli u bombardovanju kao i najviši japanski zvaničnici, minutom ćutanja je odalo poštu ubijenima.   
"Predsednik jedine zemlje koja je upotrebila nuklearno oružje i sam je video posledice nuklearnog bombardovanja i pred preživelima apelovao na zemlje koje poseduju nuklearno oružje da budu hrabre i založe se i one za denuklearizaciju. Usvojena je i deklaracija u Hirošimi što su stanovnici Hirošime, Nagasakija i širom Japana pozdravili", rekao je Šinzo Abe, premijer Japana.
Prvi čovek Hirošime Kazumi Macui naglasio je da se preživeli u bombardovanju nadaju da niko više nikada neće proći kroz takvo iskustvo.

"Podržavam predsednika Obamu koji je ovde rekao da je potrebna hrabrost da bi se pobeglo od logike straha i težilo svetu bez nuklernog oružja. To je bila poruka izrečena pošto je on čuo glas žrtava bombardovanja i njihov apel", rekao je Kazumi Macai, gradonačelnik Hirošime.
Do kraja 1945. godine od posledica prvog napada poginulo je 140.000 ljudi. Druga bomba bačena je 9. avgusta na Nagasaki a šest dana kasnije Japan je obznanio predaju u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Godišnjica napada na Hirošimu

Izvor: VOA, 06.Avg.2016

Japan je danas obeležio 71. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Hirošimu koji je doveo do okončanja Drugog svetskog rata. Oko 50.000 ljudi prisustvovalo je ceremoniji u Parku mira u Hirošimi u blizini mesta gde je pala bomba. Gradonačelnik tog grada, Kazumi Matsui, apelovao je na svetske...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.