Japan se bori za život drugog taoca Islamske države

Izvor: Blic, 26.Jan.2015, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan se bori za život drugog taoca Islamske države

Japan se danas, zajedno sa Jordanom i drugim zemljama, uključio u akciju spasavanja drugog taoca, poššto su pripadnici Islamske države (IS) ubili jednog Japanca tokom prošlog vikenda. Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo japanskog taoca od strane grupe Islamska država (IS) i pozvao na trenutno puštanje drugog taoca iz te zemlje.

- Svi mi imamo jedan nepromenjen cilj i apsolutno nećemo odustati do kraja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << I s tom verom, daćemo sve od sebe da postignemo taj cilj - rekao je Jasuhide Nakajama, zamenik japanskog ministra unutrašnjih poslova, koji je poslat u Aman da radi rešavanju talačke krize.

U Tokiju je portparol Japanske vlade Jošihide Suga rekao da vlada i dalje analizira objavljen video snimak koji pokazuju jednog od dva taoca, Harunu Jukavu, koji je ubijen.

- Ne možemo poreći da je verovatnoća visoka - rekao je Suga odgovarajući na pitanje novinara da li je objavljeni video autentičan.

Pažnja Tokija je usmerena na pokušaje da se spasi Kendži Goto, 47-godišnji novinar koji je prikazan na snimku, kako drži fotografiju Jukave.

- Goto poziva rodbinu da izvrši pritisak na japansku vladu za puštanje naše sestre Sadžide al-Rišavi, koju ugnjetavači drže u zatvoru u Jordanu, u zamenu za njegovo puštanje", saopštila je juče Islamska država.

Rišavijeva, Iračanka, je osuđena na smrt u Jordanu, u septembru 2006. zbog povezanosti sa trostrukim bombaškim napadom u Amanu 9. novembra 2005. godine kada je poginulo 60 ljudi.

Svih 15 članica Saveta osudilo je "brutalnost i kukavički postupak" Islamske države, čiji su pripadnici odrubili glavu nesrećnog Japanca, prenosi AFP.

- Ovaj zločin je još jedno tragično upozorenje na rastuću opasnost s kojom se ljudi, uključujući i novinare, svakodnevno susreću u Siriji - stoji u saopštenju Saveta bezbednosti u nedelju, u kojem se takođe naglašava da je Islamska država odgovorna za hiljade zloupotreba protiv sirijskih i iračkih građana i da izvršioci tih terorističkih akata moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Osim trenutnog oslobađanja drugog japanskog taoca Kendžija Gotoa, SB zahteva i oslobađanje svih drugih talaca koje drži IS, ali i Front Al-Nusra i sve druge grupe i pojedinci u sprezi sa al-Kaidom.

Petnaest članica Saveta bezbednosti naglašava da "Islamska država" mora da bude poražena, a netolerancija, nasilje i mržnja za koje se ona zalaže moraju da budu iskorenjeni".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan spasava taoca

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jan.2015

AMAN/TOKIO - Japan se angažovao danas, zajedno sa Jordanom i drugim zemljama, radi spasavanja drugog taoca, pošto su pripadnici Islamske države (IS) ubili jednog japanca tokom prošlog vikenda..."Svi mi imamo jedan nepromjenjen cilj i mi apsolutno nećemo odustati do kraja. I sa tom vjerom, daćemo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.