Japan pozvao ambasadora iz Kine na konsultacije

Izvor: Blic, 16.Jul.2012, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan pozvao ambasadora iz Kine na konsultacije

Japanski ambasador u Kini Uićiro Niva stigao je juče iz Pekinga u Tokio kako bi sa šefom japanske diplomatije Koićirom Gembom razgovarao o najnovijem razvoju događaja u odnosima dve zemlje nakon uplovljavanja kineskih brodova u japanske vode u blizini spornih ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru. Kineski patrolni brod pored japanske obalske straže u vodama kod spornih ostrva

Japan kontroliše ta nenaseljena ostrva, na koja pravo polažu i Kina i Tajvan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ostrva imaju velike mogućnosti za ribolov a potencijalna su i značajna nalazišta prirodnog gasa.

- Idem (u Tokio) kako bi izvestio o situaciji - rekao je pred poletanje sa međunarodnog aerodroma u Pekingu Niva, prenosi Kjodo.

Japanska novinska agencija podseća da su kineski patrolni brodovi ušli u japanske vode, nakon što je vlada u Tokiju nagovestila da namerava da nacionalizuje nenaseljena ostrva Senkaku, kupovinom njihovih delova od japanskih vlasnika.

Ostrvo Senkaku ili Diaoju

Ambasador nije mogao da precizira kada će se vratiti u Peking, a šef diplomatije Gemba demantovao da je Niva opozvan u znak protesta zbog uplovavljanja kineskih brodova u japanske vode.

Šef japanske diplomatije uložio je snažan protest kineskom kolegi Jangu Điećiju u Pnom Penu u sredu.

Asošijeted pres navodi da je Kina poslala protekle sedmice brodove da iskaže inat. Američka agencija navodi da su neki konzervativni poslanici u Japanu tražili otpuštanje Nive, zbog izražavanja protivljenja planovima za nacionalizaciju ostrva kojim bi bila ojačana pozicija Japana.

Niva je rekao da bi taj potez mogao ozbiljno da naruši japansko-kineske odnose, podseća AP.

Povezane vesti: Liu: Kineska teritorija nije na prodaju Kineski lider u Japanu prvi put od spora zbog sudara brodova "Procureo" snimak sudara japanskog i kineskog broda Japanska vlada uputila protest Kini Antijapanski protesti u Kini
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.