Izvor: B92, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan o zabrani kasetnih bombi

Tokio -- Japan predlaže delimičnu zabranu kasetnih bombi kao kompromis između zemalja koje traže potpunu zabranu i proizvođača tih bombi.

U Ženevi će se tokom novembra održati skup na kojem će se između ostalog, raspravljati o reviziji sporazuma o upotrebi kasetnih bombi, zbog kojih na hiljade ljudi širom sveta svake godine pogine ili ostane osakaćeno.

Apelu za zabranu upotrebe kasetnih bombi pridružilo se do sada gotovo 70 zemalja, ali SAD, Rusija i Kina nisu među njima.

Kako javljaju japanski mediji, Tokio će zatražiti zabranu upotrebe kasetnih bombi u gradskim zonama i predložiti da se smanji upotreba tih bombi, navodi agencija Kjodo pozivajući se na diplomatske izvore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.