Japan: Ministar razmišlja o spokojnijem pogubljenju

Izvor: Blic, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Ministar razmišlja o "spokojnijem" pogubljenju

Japanski ministar pravosuđa Kunio Hatojama juče je rekao da razmatra manje okrutne metode izvršenja smrtne kazne, koja se u toj zemlji obično izvodi vešanjem. "U podu se otvori rupa i oni upadaju u nju uz tupi zvuk. Iskreno se pitam postoji li za to neki spokojniji način”, rekao je ministar, ali nije precizirao o kojim metodima izvršenja smrtne kazne razmišlja.



"Potpuno sam svestan činjenice da je 'smrt vešanjem' zapisana u zakonu", rekao je Hatojama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle sastanka nadležnog parlamentarnog odbora.

Polemike se u Japanu vode o opstanku smrtne kazne, ali i o proceduri izvršenja. Hatojama je kritikovan prošlog meseca kada je izjavio kako bi osuđene na smrt trebalo automatski pogubiti, bez prethodnog odobrenja ministra pravosuđa, kakva je sada praksa.

Juče je izjavio i kako bi želeo da čuje mišljenja protivnika smrtne kazne.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Japanaca podržava smrtnu kaznu.

Okrutnost izvršenja smrtne kazne tema je i u SAD, gde se očekuje da Vrhovni sud odluči da li "smrtonosna injekcija”, davanje uobičajenog koktela od tri hemijska preparata, krši ustavnu zabranu okrutnog i neuobičajenog kažnjavanja. Sve sem jedne od 38 američkih saveznih država sa smrtnom kaznom, kao i savezna vlada, koriste za izvršenje smrtne kazne smrtonosnu injekciju koja je pod upitnikom posle problematičnih pogubljenja u Kaliforniji i na Floridi, pri kojima su osuđenici umirali po više od 30 minuta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.