Jakutija čeka turiste na nedelju brilijanata

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2012, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakutija čeka turiste na nedelju brilijanata

05.08.2012. -

Brilijantsku nedelju za turiste prvi put će organizovati u Jakutiji (najvećoj republici RF na severoistoku zemlje) na koju otpada 98% vađenja dijamanata u Rusiji i skoro trećina svetskog obima.

Brilijantova tura koju će prenositi televizija Bi-bi-si, biće održana od 27. do 31. avgusta. Jedinstvna prirodna pojava dijamant jedno je osnovnih bogatstava jakutske teritorije, rekla je za Glas Rusije ministar za preduzimaštvo i turizam Republike Sahe (Jakutije) >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Jekaterina Kormilicina.

- Ideja pojave ove ture pojavila se na primeru mnogih događaja koji se održavaju u svetu i privlače sveopštu pažnju. Takvih kao što je Zelena nedelja u Nemačkoj, Oktoberfest ili Nedelja visoke mode u Milanu. Mi smatramo da Brilijantska nedelja u Jakutiji može da pretenduje na svoju ekskluzivnost.

Učesnicima novog projekta industrijskog turizma predlažemo da posete dve prestonice Jakutije: dijamantsku – grad Mirni i zvaničnu – Jakutsk, nastavlja Jekaterina Kormilicina.

- Šta mi želimo da kažemo svetu o toj turi? Pre svega, naravno, biće zanimljivo da se vidi neobičan proces, počev od vađenja dijamanata, njihovog sortiranja i brušenja do pretvaranja prvo u brilijante, zatim u ekslkuzivne juvelirske proizvode.

U Mirnom će gostima pokazati jedan od najvećih kopova u svetu gde se od 1955. godine vrši vađenje dijamanta, kop Mir dubine 525 metara i prečnika 1,2 kilometra. Turisti će takođe posetiti centar za sortiranje dijamanata i muzej ovog minerala kome nema premca po idealnoj strukturi, čvrstoći, sjaju i lepoti.

Posle Mirnog goste republike čeka Jakutsk – najveći grad u svetu koji se nalazi u zoni večitog leda. Nezaboravne utiske garantuju neobične ekskurzije. Između ostalog po turističkom kompleksu Carstvo večitog leda. On predstavlja ogroman lednik unutar planine sa muzejima i atrakcijama. Turisti će videti na primer presto jakutskog vlastelina hladnoće Čishana i muzej paleontologije sa ostacima mamuta i drugih životinja ledenog doba, boraviće u pravom lednom baru. Temperatura u tom carstvu leda ne podiže se iznad -5 stepeni, što će nesuminjvo osvežiti turiste posle vrućine od 30 stepeni koja obično vlada leti u Jakutsku. Jer grad je naseljeno mesto sa najvećim konstrastom temperature na plneti: zimi su ovde mrazevi ispod 50 stepeni.

Posle upoznavanja sa proizvodnjom dijamanata, gosti će dospeti na Brilijantski vernisaž – demonstraciju jedinstvenih juvelirskih predmeta od zlata, platine, srebra, dragog i poludragog kamenja. Turisti će biti učesnici akcije Nakit vaših snova i moći će zajedno sa ekspertim za brilijante i juvelirom da naprave ekskluzivni ukras sa jakutskim brilijantom o kojem sanjaju. Poklon za sve će biti neviđeni popust – nakit će se prodavati sa popustom od preko 50%. U okviru Brilijantske nedelje za profesionalce će biti održana aukcija prvoklasnih jaktuskih dijamanata i konferencija Jakutija – dijamant na karti Rusije. Na ove manifestacije već se akreditovalo više od 50 predstavnika poslovnih krugova, između ostalog šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata Hamdan.

Do nedavno Jakutija je privlačila turiste isključivo aktivnim odmorom – lovom, ribolovom, vožnjom saonicama koje vuku jeleni. Sada vlasti republike nameravaju da aktivno razvijaju industrijski turizam i da sprovode Brilijantsku nedelju svake godine. Manifestacija će pomoći da se utvrdi status Jakutije kao mesta ne samo ekpluatacije dijamanata, već i njihove povoljne kupovine, što znači republika će biti zanimljiva turistima i biznismenima.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.