JUŽNOKOREJCI PRETE OSVETOM

Izvor: Kurir, 27.Nov.2010, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JUŽNOKOREJCI PRETE OSVETOM

SEUL - Komandant južnokorejskih marinaca zapretio je danas osvetom na sahrani dvojice vojnika ubijenih pre četiri dana u severnokorejskom napadu, dok su demonstranti pozvali vladu u Seulu da preduzme oštre mere protiv severnog suseda.

Tela dvojice mladića sahranjena su uz počasnu paljbu, u prisustvu ožalošćenih članova porodica i predstavnika vojske.

Dvojica marinaca i dvoje civila ubijeni su u utorak kada je severnokorejska vojska zasula granatama malo južnokorejsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ostrvo Jeonpjeong, u najžešćem napadu tu zemlju od Korejskog rata 1950-1953. godine.

"Svi marinci, uključujući one u redovnoj službi i rezerviste, osvetiće po svaku cenu dvojicu mladića", poručio je general-potpukovnik Jo Nak Džun, komandant korpusa marinaca, u govoru na sahrani, preneo je Rojters.



"Naš bes i neprijateljstvo neće nestati, osvetićemo se Severnoj Koreji", rekao je on.

U Seulu su posle sahrane održana tri odvojena protesta, na kojima su demonstranti pozvali vladu na akciju i odmazdu.

"Vreme je za akciju. Vreme je za odmazdu. Hajde da srušimo predsedničku palatu u Pjongjnagu", uzvikivalo je oko 1.000 veterana okupiljenih na jednom od protesta.

Južnokorejska agencija Jonhap izvestila je da predsednik Li Mjung-bak održava sastanak s predstavnicima službi bezbednosti.

I novi južnokorejski ministar odbrane Kim Kvan-džin založio se za oštre mere protiv Severne Koreje.

"Moramo odlučno da reagujemo na severnokorejske provokacije. Moramo da uzvratimo stostruko snažnije" , rekao je Kim.

Kim je juče imenovan na mesto Kima Tae-jounga, koji je u četvrtak podneo ostavku zbog kritika da nije adekvatno reagovao na severnokorejski napad na Jeonpjeong.

Lokalna štampa je prenela da je vlada predložila povećanje vojnog budžeta za 5,8 odsto za narednu godinu, a deo novca od planiranih 27 milijardi dolara bio bi namenjen kupovini artiljerijskog naoružanja i bombardera-lovaca.

Vežbe nisu usmerene protiv Kine

Pentagon je saopštio da kineske kritike predstojeće pomorske vežbe SAD i Južne Koreje nisu osnovane, ističući da je cilj manevara da se Pjongjang odvrati od novih napada.

"Za nas je značajno da javno saopštimo da ova vežba, kao i one koje smo imali u prošlosti, nisu usmerene protiv Kine”, izjavio je portparol Pentagona kapetan Derin Džejms.

"Kao i u prethodnim vežbama, ove treba da ojačaju snagu odvraćanja prema Severnoj Koreji”, rekao je Džejms.

Portparol Pentagona Dejvid Lapan izjavio je ranije da su planovi za tu vojnu vežbu načinjeni pre incidenta oko Jeonpjeonga, iako je dodao da su Kina i Japan o tome obavešteni tek posle severnokorejskog artiljerijskog napada i da je cilj vežbe odvraćanje Severne Koreje i da ona nije reakcija na događaje oko ostrva Jeonpjeong.

Kina je ranije danas upozorila na opasnost po region koju donosi predviđeno održavanje američko-južnokorejske pomorske vežbe blizu njene obale, samo nekoliko dana pošto je Severna Koreja gađala južnokorejsko ostrvo, na kojem je bilo i žrtava.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.