Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JNA šestorka kriva za zločin u Morinju

PODGORICA - Viši sud u Podgorici proglasio je krivim i osudio šestoricu pripadnika bivše JNA za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj kod Kotora, početkom 90-ih. Pripadnici aktivnog i rezervnog sastava bivše JNA Mlađen Govedarica, Ivo Gojnih, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin proglašeni su krivim jer su od oktobra 1991. godine do avgusta 1992. godine u logoru "Morinj" "naređivali i vršili mučenje, nečovečno postupali i nanosili velike patnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ratnim zarobljenicima i civilima dovođenim sa dubrovačkog područja".

Oni su osuđeni na kazne zatvora u rasponu od godinu i šest meseci do četiri godine, ali je odlukom suda Govedarici, Gojniću, Tarleu, Gligiću i Lučiću ukinut pritvor. Sud je naložio hapšenje Iva Menzalina, kuvara u logoru, koji je u bekstvu i koji je kažnjen zatvorskom kaznom od četiri godine zatvora. Zatvorska kazna za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika je od pet do 15 godina.

Okrivljeni su na suđenju negirali krivicu, da su mučili, tukli, zlostavljali i ponižavali zarobljenike sa dubrovačkog područja, ali je sud ocenio da su njihovi iskazi "neosnovani" i da svedočenja bivših logoraša "uverljivo dokazuju" njihovu krivicu.

Goran Rodić, advokat prvooptuženog Mlađena Govedarice, bivšeg načelnika službe bezbednosti pozadinske baze Vojnopomorskog sektora Boka kažnjenog na dve godine zatvora, ocenio je da je "reč o političkoj, a ne sudskoj odluci". Rodić je novinarima kazao da je jedan svedok iz Rijeke odbio da dođe na svedočenje uz obrazloženje da "neće da učestvuje u farsi za Evropsku uniju".

On smatra da su kazne "kompromis" i da su optuženi određivanjem pritvora "počeli da izdržavaju unapred određenu kaznu". Rodić je najavio da će se žaliti na presudu, ali i izrazio sumnju "da će pravda moći da se ostvari u Crnoj Gori" .

Izricanju presude su prisustvovali predstavnici ambasade Hrvatske u Crnoj Gori, "Rekoma", koalicije nevladinih organizacija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji, aktivisti za ljudska prava.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.