Izvor: B92, 15.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje Koizumija

Tokio -- Japanski premijer obeležio je 60-godišnjicu poraza Japana u Drugom svetskom ratu izvinjenjem zbog patnji koje su japanski vojnici izazvali.

Đunićiro Koizumi je obećao da nejgova zemlja nikada više neće ući u rat. "Japan je svojom kolonizacijom i agresijom izazvao veliku štetu i patnje mnogim zemljama, naročito narodu Azije...Ponizno prihvatajući ovu istorijsku činjenicu, mi još jednom izražavamo naše najdublje kajanje, izvinjavamo se iz srca i saosećamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa žrtvama rata i u zemlji i inostranstvu", stoji u njegovom saopštenju.

Šezdeset godina od kada je car Hirohito pozvao svoje podanike da "prihvate neprihvatljivo" i proznaju poraz, sećanja na rat u kome su poginuli milioni u Aziji i dalje su sveža, naročito u Kini i Severnoj i Južnoj Koreji. Međutim, mnogi u Kini i Južnoj Koreji smatraju da se Japan nije suočio sa svojom prošlošću. "Dela govore glasnije od reči... Njegove reči deluju bledo, a njegova iskrenost sumnjivo", navodi se u uvodniku lista "Čajna dejli" povodom Koizumijevih ranijih izvinjenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.