Izveštaji: U Mjanmaru ubijeno više od 80 demonstranata

Izvor: VOA, 11.Apr.2021, 00:33

Izveštaji: U Mjanmaru ubijeno više od 80 demonstranata

Snage bezbednosti Mjanmara ubile su više od 80 demonstranata protiv vojne hunte u četvrtak i petak, prema izveštajima objavljenim u subotu, dok su aktivisti koji traže povratak civilne vlade koja je smenjena u puču, ponovo izašli na ulice na jugoistoku zemlje. Medij "Mjanmar sada" (Myanmar Now) očevici i Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP)  navode da su se ubistva dogodila kada su vladine snage ispalile granate na demonstrante u gradu Bago, oko 65 kilometara severoistočno od Jangona, najvećeg grada u Mjanmaru. Ujedinjene nacije saopštile su u subotu da su dobile izveštaje da je teška artiljerija korišćena protiv civila u Bagou, te da povređenim ljudima nije dozvoljena pomoć lekara.  "Nasilje mora da odmah prestane", navodi se u saopštenju UN-a. "Pozivamo snage bezbednosti da dozvole timovima lekara da pruže pomoć ranjenima."  Savez etničkih vojski koje se protive novoj vojnoj upravi, prema izveštajima je ubio najmanje 10 policajaca u napadu na policijsku stanicu u selu Naungmon u subotu.  Kako prenosi Rojters, lokalni medij Šan Njuz objavio je da je ubijeno najmanje deset policajaca dok je novinska agencija Švi Pi Mjaj objavila da je izgubljeno 14 života. Vojna hunta nije komentarisala izveštaje o tim ubistvima.  Uprkos vladinom smrtonosnom gušenju protesta, demonstranti su se u subotu vratili na ulice u gradu Launglone i susednom Daveiju.  AAPP je prethodno objavio da je 618 ljudi ubijeno od puča 1. februara, kada je vojska skinula s vlasti vladu Nacionalne lige za demokratiju (NLD), privela de fakto liderku zemlje Aung San Su Ći i predsednika Vina Mjinta. Vojna uprava je zavedena u gradovima širom zemlje.     

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

U Mjanmaru ubijeno više od 80 demonstranata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Apr.2021

Snage bezbjednosti Mjanmara ubile su više od 80 demonstranata u gradu Bago, nedaleko od glavnog grada Jangona, saopštila je 10. aprila grupa za Pomoć političkim zatvorenicima (AAPP). Trupe su koristile artiljerijsko oružje da razbiju proteste u tom gradu, rekli su očevici i domaći mediji. AAPP...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.