Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jul.2020, 13:36

Izveštaj: Britanija jedan od glavnih obaveštajnih ciljeva Rusije na Zapadu

Rusija vidi Veliku Britaniju kao jedan od svojih "gavnih" obaveštajnih ciljeva na Zapadu navodi se u dugo očekivanom izveštaju britanskog parlamentarnog odbora za obaveštajna pitanja i bezbednost (ISC) o ruskom uticaju na Britaniju, koji je danas objavljen.

Kako se navodi, ruski uticaj u Velikoj Britaniji je "nova normalnost" i poziva se da se odmah deluje da se suoči sa tom pretnjom i pomogne obaveštajnim službama u hvatanju u koštac sa tim "vrlo sposobnim protivnikom", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Izveštaj od 55 strana navodi da je situacija sa ruskim uticajem "ozbiljno potcenjena", prenosi agencija Frans pres.

Odbor je naveo da je vlada "aktivno izbegavala" da razmatra rusko mešanje za vreme referenduma o Bregzitu 2016. godine.

U izveštaju se navodi da je Britanija jasno bila meta kampanja dezinformacija u vreme njenih izbora, ali je to pitanje opisano kao "vruć krompir" i da niko nije želeo da preuzme vođstvo u bavljenju time.

Član odbora Stjuart Hozi rekao je da niko u vladi nije hteo da se dotakne pitanja ruskog mešanja "ni štapom od tri metra" i da niko nije znao da li je Rusija pokušala da se meša u referendum o Bregzitu "zato što nisu hteli da znaju".

On je rekao da je to mnogo drugačije od američkog odgovora na navode o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016.

U izveštaju se navodi da bi bilo "teško, ako ne i nemoguće dokazati" tvrdnje da je Rusija pokušavala da utiče na referendum o Bregzitu 2016. ali da je vlada bila spora u uviđanju postojanja te pretnje.

Kako se navodi "zapanjujuće je" da niko nije pokušao da zaštiti referendum 2016. od ruskog mešanja, i da je trebalo da britanski zvaničnici uvide rusku pretnju 2014. godine, prenosi agencija AP.

"Treba postaviti ozbiljna pitanja, zašto ministri nisu razmatrali tu temu kada su se pojavili dokazi o mešanju u škotskom referendumu 2014. i izveštaji o sličnoj aktivnosti u američkim izborima", navodi se u tekstu.

Odbor je takođe kritkovao kancelariju premijera zbog odlaganja objavljivanje izveštaja više od šest meseci, prenosi AP.

Istraga odbora obuhvata više tema, uključujući kampanje dezinformacije, sajber taktike, špijuniranje i ciljana ubistva kao pokušaj ubistva bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju pre dve godine. Međutim veliki deo "vrlo osetljivih" detalja neće biti objavljen iz straha da bi Rusija mogla da koristi dokaze da preti Britaniji, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Britanska vlada i parlament različito o umešanosti Rusije u Bregzit

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jul.2020

Britanska vlada je saopštila da nema dokaza o uspešnom ruskom uplitanju u referendumu Bregzitu, odbacujući zahtev parlamentarnog odbora za obaveštajni rad i bezbednost za ocenu umešanosti Moskve u ovo glasanje. “Nismo videli dokaze o uspešnom mešanju u referendum. Naknadno procenjivanje nije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.