Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvešaj o zloupotrebi službe

Varšava -- Poljski predsednik Leh Kačinjski objavio dugo očekivani tajni izveštaj o zloupotrebama poljske Vojne informativne službe '90-ih.

Za to što su se obaveštajci otrgli kontroli i između ostalog štitili i mafijaše i agente ruskih obaveštajnih službi iako su za njih znali, izveštaj optužuje poimence prethodnike Kačinjskog na čelu države - Leha Valensu i Aleksandra Kvašnjevskog.

Vojna informativna služba (WSI) je rasformirana prošle jeseni uz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužbu da su obaveštajci umesto da brane bezbednost države nastojali da kontrolišu medije, privredu, dezavuišu konzervativnu desnicu, a tražili su kompromitujuće materijale i protiv političara levice i tako posredno kontrolisali javni život u Poljskoj.

"WSI se mešala u ono u šta joj nije posao, u trgovinu oružjem i infiltrirala je medije", rekao je danas poljski predsednik novinarima

i dodao da je samo u poljskoj diplomatiji WSI imala 108 tajnih saradnika i agenata.

Izveštaj treba da rezultira i krivičnim prijavama protiv onih agenata koji su konkretno prekršili zakon a likvidator WSI, šef sadasnje vojne kontraobaveštajne službe Antoni Maćerevič predao je već prve prijave tužilaštvu.

Izveštaj poimence nabraja 64 od agenata među novinarima i diplomatama, a na spisku su, pored nekoliko zaista poznatih poljskih novinara, recimo i bivše diplomate, kao i sadašnji poljski ambasador u Beču.

Za to što su se agenti WSI oteli kontroli posle pada komunista u Poljskoj i radili kao država u državi krivi su svojom nemarnošću, po oceni komisije koja je sačinila izveštaj, i prethodnici Leha Kačinjskog na čelu države - legendarni vođa poljskog otpora komunistima, prvi predsednik posle njihovog poraza Leh Valensa i Valensin naslednik Aleksandar Kvašnjevski.

"WSI je imala više simpatija za levicu, ali i o njima je skupljala kompromitujuće materijale. Aleksandar Kvašnjevski je imao veze sa

raznim privrednicima i zato se WSI interesovala i za njega", rekao je Kačinjski.

Na udaru WSI se našla početkom '90-ih godina pre svega poljska konzervativna desnica, uključujući tu i tadašnju stranku sadašnjeg šefa države i njegovog brata blizanca premijera Jaroslava Kačinjskog.

"Tresla se gora, rodio se miš", ocenio je jedan od lidera opozicije, Jan Rokita iz liberalne Građanske platforme i dodao da izveštaj ne donosi nikakva revolucionarna otkrića koja već ranije u većoj ili manjoj meri nisu procurila u javnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.