Izral preti Palestincima zbog suda

Izvor: RTS, 04.Jan.2015, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izral preti Palestincima zbog suda

Izraelski lideri su zapretili da će preduzeti oštrije akcije protiv Palestinaca zbog njihove odluke da se učlane u Međunarodni krivični sud, dan nakon što su zamrzli transfer više od 100 miliona dolara od poreza koji Izrael ubira u ime Palestinske uprave.

Svet 1 Rusi prave legiju stranaca

2 Sprečen atentat Mosada na nuklearnog stručnjaka

3 Brodolom kod Škotske, za posadom se traga

4 Izrael, uhapšena grupa povezana s džihadistima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

5 Kameron: Referendum o članstvu u EU što pre

Prošlonedeljna palestinska odluka da traže članstvo u sudu, kome bi mogli da tuže Izrael za ratne zločine, razljutila je tu zemlju, prenosi Tanjug.

"Palestinska uprava je izabrala sukob s Izraelom i mi nećemo sedeti skrštenih ruku", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu na današnjoj sednici vlade, dodavši da Izrael neće dozvoliti da se njegovi vojnici "dovuku" pred međunarodni sud.

Palestinci su predali molbu prošle nedelje u sedištu UN u Njujorku i očekuje se da će biti usvojena za oko 60 dana.

Oni su nagovestli da bi mogli da tuže Izrael zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranim teritorijma i zbog ponašanja izraelske vojske tokom letošnjeg sedmonedeljnog rata u Pojasu Gaze.

Izrael je u prvom reagovanju tokom vikenda saopštio da je zamrznuo 500 miliona šekala (više od 125 miliona dolara) poreza sakupljenih u ime Palestinaca. Taj mesečni transfer je ključni izvor gotovog novca za palestinsku vladu, navodi Asošijeted pres.

Izraelski ministar za stratške poslove Juval Stajnic je najavio da bi Izrael mogao preduzeti i oštrije akcije.

"Ako Palestinska uprava nastavi da nas napada, procenjujem da ćemo razmotriti druge korake", rekao je on.

U međuvremenu je izraelski Vrhovni sud odbacio izraelski vojni plan o proširenju separacione barijere prema Zapadnoj obali kroz palestinsko selo kraj Jerusalima.

Stanovnici sela Batir su istakli da će barijera uništiti drevne poljoprivredne terase. U junu je UNESKO proglasio Batir mestom Svetske baštine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.